Quantcast
Channel: ΦΑΡΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
Viewing all articles
Browse latest Browse all 11690

Η Ευρώπη παρακάμπτει την Αλεξανδρούπολη

$
0
0
Πως φθάσαμε από την συνθήκη του Μάαστριχτ το 1992, στον οδικό διευρωπαϊκό Άξονα ΙΧ, που συνέδεε την Αλεξανδρούπολη με την Βαλτική, στην πλήρη ανατροπή του σχεδίου στις 19 Νοεμβρίου 2013, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – Τα καταφέραμε και πάλι να μείνουμε στο περιθώριο



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ
Αθήνα, 18 Οκτωβρίου 2010
Ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης παραβρέθηκε σήμερα το μεσημέρι στην παράδοση σε χρήση του τμήματος «Παράκαμψη Θουρίου-Χειμωνίου», του Κάθετου Άξονα «Αρδάνιο-Ορμένιο-Σύνορα».
Ο Υφυπουργός αναφερόμενος στο έργο αυτό τόνισε:
«Ο κάθετος άξονας «Αρδάνιο-Ορμένιο» μαζί με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, την Εγνατία Οδό και το δίκτυο του ΟΣΕ, αποτελούν ένα πλέγμα αναπτυξιακών υποδομών, που με την ολοκλήρωση τους, θα δώσουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει ο Νομός Έβρου μεγάλα αναπτυξιακά βήματα και ταυτόχρονα να προσελκύσει Έλληνες και ξένους επενδυτές.
Η ολοκλήρωση των υποδομών αυτών, θα ενισχύσει γενικότερα το γεωστρατηγικό και γεωοικονομικό ρόλο της Θράκης αλλά και ολόκληρης της χώρας.»………..

Με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ το 1992, μεταξύ άλλων θεσμοθετήθηκαν και τα «Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών» τα οποία  περιλάμβαναν  δέκα (10) ευρωπαϊκούς διαδρόμους – άξονες.
Ο «άξονας IV» αφορούσε τη Θεσσαλονίκη ( Βερολίνο, Πράγα, Βουδαπέστη, Σόφια, Θεσσαλονίκη).
Ο «άξονας ΙΧ», αφορούσε την Αλεξανδρούπολη.
Σύνδεε τη Βαλτική (Ελσίνκι) με τη Μεσόγειο (Αλεξανδρούπολη).έχοντας κομβικά σημεία  το Ελσίνκι, τη Μόσχα, την Αγία Πετρούπολη, το  Κίεβο, το Βουκουρέστι και  την Αλεξανδρούπολη.
Έτσι, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης εκτός από τη γεωστρατηγική θέση που είχε,  αποκτούσε και ιδιαίτερο ρόλο στην Ε.Ε.  Συνεπώς,  χρειαζόταν επέκταση και υποδομές.
Για το σκοπό αυτό διατέθηκαν δισεκατομμύρια δραχμές και εκατομμύρια ευρώ από το Β’ και Γ’ ΚΠΣ καθώς και τον κρατικό προϋπολογισμό.
Από Ελληνικής πλευράς μάλιστα δόθηκαν ανάλογες  διαβεβαιώσεις στη Συνάντηση της Διαχειριστικής Επιτροπής του άξονα ΧΙ, που έγινε στην Αλεξανδρούπολη τον Ιούνιο του 1996, παρουσιάζοντας τα  εκτελούμενα στο λιμάνι έργα, τα οποία είχαν ξεκινήσει το καλοκαίρι του 1995.
Τα προγραμματισμένα έργα (επέκταση, εκβάθυνση, σύνδεση με Εγνατία και σιδηρόδρομο, απαλλοτριώσεις των Μαϊστριανών  κλπ ), δυστυχώς διεκόπησαν τον Οκτώβριο του 2001, καίτοι σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και τον οικονομικό προγραμματισμό θα ολοκληρώνονταν το καλοκαίρι του 2004.
Τα χρόνια πέρασαν με συνεχείς υποσχέσεις για την ολοκλήρωση των έργων του λιμανιού και την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, της Θράκης μας.
Φτάσαμε αισίως στο τέλος του 2013.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προφανώς ή δεν μπορούσε να περιμένει άλλο την περιβόητη ανάπτυξη του λιμανιού μας – η όποια δεν ολοκληρώθηκε με δική μας ευθύνη – και αναγκάστηκε να αλλάξει «ρότα» ή υπέθεσε ότι τα έργα ολοκληρώθηκαν και η Αλεξανδρούπολη δεν έχει ανάγκη από άλλα έργα ή απογοητεύτηκε από την αργοπορία του κάθετου αξίνα Ορμενίου Αλεξανδρούπολης.
Άραγε ποιος  θα αναλάβει να μας δώσει την απάντηση ;
Στις 19-11-2013, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψηφίστηκε η πιο ριζική αναθεώρηση πολιτικής της ΕΕ στο θέμα των  διευρωπαϊκών  δικτύων  μεταφορών (ΔΕΔ-Μ).
Δόθηκε η τελική έγκριση για νέους χάρτες με εννέα μεγάλους διαδρόμους – άξονες που θα λειτουργούν ως σπονδυλική στήλη για τη μεταφορά στην ενιαία αγορά της Ευρώπης και να φέρουν επανάσταση στη σύνδεση Ανατολής – Δύσης και Βορρά-Νότου. (http://ec.europa.eu/transport/themes/infrastructure/doc/ten-t-country-fiches/ten-t-corridor-map-2013.pdf)
Η χρηματοδότηση για τις υποδομές αυτές, την περίοδο 2014-2020, θα ανέλθει  σε  26.3 δισεκατομμύρια €.
Τα καταφέραμε  και πάλι. Η Αλεξανδρούπολη  είναι  εκτός.
Και η είδηση, η οποία έντεχνα αποσιωπήθηκε, δεν ήρθε ξαφνικά.
Την γνωρίζαμε από τον Οκτώβριο του 2011, όταν η επιτροπή ΤΕΝ –Τ πρότεινε 319 ευρωπαϊκά λιμάνια, υψηλών επιδόσεων, μεταξύ των όποιων περιλαμβάνονταν 25 ελληνικά (Πειραιάς, Χαλκίδα, Χανιά, Χίος, Ελευσίνα, Ηγουμενίτσα, Ηράκλειο, Καλαμάτα, Κατάκολο, Καβάλα, Κέρκυρα, Κυλλήνη, Λαύριο, Μύκονος,  Μυτιλήνη, Νάξος, Πάρος, Πάτρα, Ραφήνα, Ρόδος, Σαντορίνη, Σκιάθος, Σύρος, Θεσσαλονίκη και Βόλος).
Την γνωρίζαμε από το Μάιο του 2013, όταν δημοσιοποιηθήκαν τα στοιχεία αυτά και στον τοπικό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και όχι μόνο.
Τώρα, απλά επιβεβαιώθηκε.
Παπανικολόπουλος Νικόλαος
Υποναύαρχος ΛΣ (ε.α)




Viewing all articles
Browse latest Browse all 11690

Trending Articles