↧
Εγκαίνια της νέας έδρας του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης (εικόνες)
↧
Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης στην Έκθεση «Detrop – Oenos» στη Θεσσαλονίκη
Με το σύνθημα «Ανατολική Μακεδονία Θράκη - Αυθεντικές Γεύσεις» και σκοπό την ανάδειξη των τοπικών παραγομένων προϊόντων η Περιφέρεια ΑΜ-Θ είναι παρούσα στην Διεθνή Έκθεση Τροφίμων, Ποτών, Εξοπλισμού Detrop -Oenos 2015,
που ξεκίνησε σήμερα 26 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει έως τη 1 Μαρτίου.
Η Περιφέρεια στα πλαίσια του αναπτυξιακού της προγραμματισμού, όπως αυτός έχεις καθοριστεί από τον Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Παυλίδη και σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια και τις τοπικές επιχειρήσεις, προβάλει μέσα από την Έκθεση καινοτόμα, παραδοσιακά προϊόντα και υπηρεσίες της περιοχής και δίνει τη δυνατότητα σε 34 εταιρείες που συμμετέχουν να διευρύνουν τον κύκλο επαφών τους σε διεθνές επίπεδο.
Το Περίπτερο της Περιφέρειας ΑΜ-Θ βρίσκεται στο Περίπτερο 12, StandB, και η Έκθεση λειτουργεί καθημερινά από την Πέμπτη έως το Σάββατο από τις 10 το πρωί έως 8 το βράδυ και την Κυριακή από τις 10 το πρωί έως 8 το βράδυ.
Ο Περιφερειάρχης δήλωσε σχετικά: «Η Περιφέρεια ΑΜ-Θ έχει τεράστιες παραγωγικές ικανότητες. Σε αρκετά προϊόντα του αγροτροφικού τομέα κατέχουμε την πρώτη θέση στη χώρα. Έχουμε μεγάλες προοπτικές. Προχωράει ο νέος σχεδιασμός, μέσα από την έξυπνη εξειδίκευση, την επιχειρηματική ανακάλυψη, την καινοτομία και την έρευνα για δυναμικά μας προϊόντα, που θα ωθήσουν ανοδικά το εγχώριο προϊόν της περιοχής μας.
Ειδικά για την οινοποιία έχουμε ισχυρά συγκριτικά ποιοτικά πλεονεκτήματα και μόνον εξωτερικά εμπόδια μπορούν να ανακόψουν την ανοδική μας πορεία».
↧
↧
Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης: Συνεχίζεται ο 6ος κύκλος ομιλιών και διαλέξεων
Το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης συνεχίζει τον 6οκύκλο ομιλιών και διαλέξεων με τίτλο: «Γνωριμία με προσωπικότητες από τον χώρο της επιστήμης και του πολιτισμού» με καλεσμένο τον ακαδημαϊκό και διακεκριμένο διαστημικό επιστήμονα δρ Σταμάτη Κριμιζή. Η ομιλία του κυρίου Κριμιζήμε τίτλο: «Από το απειροελάχιστο της Γης στο απέραντο του Διαστήματος: Το επικό ταξίδι των Διαστημοπλοίων Voyager προς το Γαλαξία»θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015 στις 20:00στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης (Λ. Δημοκρατίας 335).
Τα διαστημόπλοια Voyager 1 και 2 εκτοξεύθηκαν το 1977 για να εξερευνήσουν τους πλανήτες Δία, Κρόνο, Ουρανό και
Ποσειδώνα. Όχι μόνο εκπλήρωσαν την αποστολή τους μέχρι το 1989, αλλά το Voyager 1 ξεπέρασε πρόσφατα το σύνορο του ηλιακού μας συστήματος με το Γαλαξία, και έγινε το πρώτο ανθρώπινο κατασκεύασμα που εξήλθε από την ατμόσφαιρα του Ήλιου. Σήμερα το Voyager 1 βρίσκεται στη φανταστική απόσταση των 19,5 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη και συνεχίζει να στέλνει πληροφορίες καθημερινώς. Ο ομιλητής είναι επικεφαλής ερευνητής σε ένα από τα τέσσερα πειράματα που εκτελούν τις μετρήσεις τα τελευταία 37 χρόνια και θα περιγράψει τις ανακαλύψεις αυτής της σύγχρονης Οδύσσειας της διαστημικής εποχής.
Ο Ακαδημαϊκός Σταμάτιος Κριμιζής έλαβε το πτυχίο του στη Φυσική από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα (1961), το Master(1963) και το Διδακτορικό του (1965) στη Φυσική από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, όπου και υπηρέτησε ως καθηγητής. Το 1968 μετακινήθηκε στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου JohnsHopkins, έγινε Επιστημονικός Διευθυντής το 1980, επικεφαλής της Διοίκησης Διαστήματος το 1991 και Ομότιμος Διευθυντής το 2004. Πέρα από τις διοικητικές του δραστηριότητες, είναι επικεφαλής ερευνητής σε διάφορες διαστημικές αποστολές της NASA, συμπεριλαμβανομένων και των Voyagers 1 και 2 στους εξωτερικούς πλανήτες, τη Διαστρική Αποστολή Voyager, και την αποστολή του Cassini-Huygensστον Κρόνο και στον Τιτάνα. Έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει όργανα που έχουν ταξιδέψει και στους οκτώ πλανήτες, καθώς επίσης και την αποστολή NewHorizons (Νέοι Ορίζοντες) που επί του παρόντος κατευθύνεται προς τον Πλούτωνα. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 560 εργασίες σε περιοδικά και βιβλία με πάνω από 11.000 ετεροαναφορές, σχετικά με τη φυσική του Ήλιου, το μεσοαστρικό χώρο, τις πλανητικές μαγνητόσφαιρες και την ηλιόσφαιρα. Έχει λάβει τρείς φορές το NASAExceptionalScientificAchievementMedal (1981, 1986, 2014), είναι διακεκριμένο μέλος (Εταίρος) της AmericanPhysicalSociety, της AmericanGeophysicalUnion, της AmericanAssociationfortheAdvancementofScienceκαι του AmericanInstituteofAeronauticsandAstronautics, αποδέκτης του COSPAR’sSpaceScienceAward (2002), του BasicSciencesAward (1994) της InternationalAcademyofAstronauticsόπου προεδρεύει του BoardofTrusteesforBasicSciences, το Χρυσό Μετάλλιο του CouncilofEuropeanAerospaceSocieties (CEAS) (2011), το JeanDominiqueCassiniMedalτης Ευρωπαϊκής Γεωφυσικής Ένωσης (EGU) (2014) της οποίας κηρύχθηκε Επίτιμο Μέλος, το JamesVanAllenSpaceEnvironmentsAwardτου AmericanInstituteofAeronauticsandAstronautics (2014) και το VoyagerSilverAchievementAwardτης NASA (2014). Το 2015 το SmithsonianNationalAirandSpaceMuseumτης Ουάσιγκτον του απένειμε το Τρόπαιο Συνολικής Επίτευξης (TrophyforLifetimeAchievement). Έχει ανακηρυχθεί Επίτιμος Διδάκτωρ των Πανεπιστημίων Αιγαίου, Αθηνών και Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος. Εκλέχθηκε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών (2004) και διευθύνει το Γραφείο Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας. Υπηρέτησε (2006-2010) ως εκπρόσωπος της Ελλάδος στο συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), και διετέλεσε Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ) (2010-2013).
↧
Α'Χαιρετισμοί στην ΧΙΙ Μ/Κ Μεραρχία Πεζικού ''ΕΒΡΟΥ''
Με κατάνυξη τελέστηκε η ακολουθία των Α χαιρετισμών στο Στρατόπεδο Πατσούκα στην Αλεξανδρούπολη με τη συμμετοχή αξιωματικών με τους οικείους τους, αποστράτων που έχουν περάσει από το στρατόπεδο αυτό αλλά και από τη μεραρχία αλλά και των φίλων που μένουν πέριξ του στρατοπέδου.
Ο στρατιωτικός ιερέας της Μεραρχίας ευχήθηκε σε όλους υγεία και η Παναγία να είναι αρωγός στις οικογένειες του καθενός που ήταν εκεί.
Στο εκκλησάκι αυτό τελούνται ανελλιπώς όλες οι ακολουθίες της Εκκλησίας μας με τη συμμετοχή πολλών συνανθρώπων που βρίσκουν ηρεμία και αγαλλίαση στο χώρο αυτό.
Κ .Π
Πηγή: kranosgr.blogspot.gr
↧
Άλλη μια νίκη για την Νίκη Αλεξανδρούπολης
Με ένα «καθαρό» 3-0 στο κλειστό γυμναστήριο Αλεξανδρούπολης απέναντι στον Α.Ο. Ορεστιάδας, σήμερα 28 Φεβρουαρίου 2015, η Νίκη συνεχίζει αήτητη, στον Δ’ όμιλο του Πρωταθλήματος ΓΥΝΑΙΚΩΝ της Β’ Εθνικής.
Τα κορίτσια του Ιπποκράτη Δήμητσα, σκέφτονται έντονα πια την άνοδο στην Α2.
Τα σετ : 25-9, 25.16, 25-18.
Η σύνθεση της Νίκης:
Λυμπεροπούλου, Χαρισιάδου, Δεδούση, Καλογεροπούλου, Βενέτη, Μαρκίδου, Τσιακίρη, Κωνσταντινίδου, Νικολαίδου, Λαμπρίδου, Γίτση, Αστεριάδου.
↧
↧
Διακομιδή 33χρονης από τη Σαμοθράκη στην Αλεξανδρούπολη με σκάφος του Λιμενικού
↧
Ο δρόμος για τη Λισσαβόνα. ΕΘΝΙΚΟΣ – ΜΠΕΝΦΙΚΑ
Ένας μικρός Μαραθώνιος περιμένει από το Σάββατο τους παίκτες και το προπονητικό τιμ του Εθνικού, αφού το ταξίδι για τη Λισσαβόνα κάθε άλλο παρά σύντομο θα είναι. Η αποστολή του Εθνικού ξεκίνησε οδικώς το βράδυ του Σαββάτου (00:15) για την Κωνσταντινούπολη και το πρωί της Κυριακής (07:15) αναχώρησε με αεροπλάνο για την πρωτεύουσα της Πορτογαλίας. Η ομάδα θα μείνει εκεί μέχρι και την Τετάρτη (04 Μαρτίου) το πρωί, όταν και έχει προγραμματιστεί η επιστροφή της στην Ελλάδα, με
ενδιάμεσους προορισμούς τις Βρυξέλλες (ανταπόκριση από τη Λισσαβόνα και 3ωρη αναμονή στο αεροδρόμιο) και εν συνεχεία την Κωνσταντινούπολη. Παίκτες και προπονητικό τιμ θα αναχωρήσουν για την Αλεξανδρούπολη με λεωφορείο στις 17:00 και αναμένονται στη βάση τους αργά το βράδυ της Τετάρτης.
Η νίκη επί της ΜΕΝΤ (3-0) αναπτέρωσε το ηθικό και τη ψυχολογία των παικτών, οι οποίοι επιθυμούν μία εξίσου σοβαρή και καλή εμφάνιση κόντρα στους Πορτογάλους, με στόχο το εισιτήριο που θα τους οδηγήσει στην ημιτελική φάση του Challenge Cup. Γρηγόρης Κοντοστάθης και Ανέστης Δαλακούρας (foto), φρόντισαν να επιβεβαιώσουν την καλή ψυχολογία που επικρατεί στον Εθνικό, βγάζοντας μία φωτογραφία μέσα από το λεωφορείο της ομάδας! Υπενθυμίζουμε πως η δεύτερη αναμέτρηση με τη Μπενφίκα θα πραγματοποιηθεί στην Αλεξανδρούπολη στις 11 Μαρτίου και ώρα 20:00. Εμείς δεν έχουμε παρά να ευχηθούμε καλή επιτυχία στους παίκτες μας και σε όλο το προπονητικό τιμ.
↧
Τραγωδία με οδηγό μοτοσυκλέτας στην Ορεστιάδα
Τραγικό παιχνίδι έμελλε να παίξει η μοίρα ενός 26χρονου, ο οποίος έχασε τη ζωή του σε τροχαίο που σημειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου (28/02) στην Ορεστιάδα.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, η τραγωδία εκτυλίχθηκε όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε ένας 80χρονος συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με μοτοσυκλέτα που οδηγούσε ο άτυχος 26χρονος.
↧
Αποσπάσματα από ανέκδοτο μυθιστόρημα με τίτλο «Μπουρμπουρέτ, Ρουμπούρ και Μπιρίρ», το οποίο διαδραματίζεται στην Αλεξανδρούπολη
Στέλιος Φώκος
Είναι ψευδαίσθηση πως οι άνθρωποι φτιάχνουν τις πόλεις όπως θέλουν. Αυτές μας ορίζουν, από ένα σημείο και πέρα. Σαν το παιδί που κουμαντάρει τους γονείς του σχεδόν απ’ τη στιγμή που γεννιέται. Άσχετα αν εκείνοι δεν το καταλαβαίνουν.
Ο πατέρας την αγαπούσε αυτή την πόλη. Τώρα που έφυγε, τώρα μόνο καταλαβαίνω πόσο την αγαπώ κι εγώ. Ίσως γιατί
τη βλέπω ακόμα με τα δικά του μάτια. Ίσως πάλι γιατί κάθε χαλικάκι της μου θυμίζει τα παιδικά μου χρόνια, κι αυτά πάλι μου θυμίζουν τον πατέρα, νέο, γεμάτο όρεξη και ζωντάνια, όπως θέλω να τον θυμάμαι.
Είναι όμορφη η πόλη μας. Μπορεί και να τη βλέπω έτσι γιατί την αγαπώ, όμως αυτό για μένα δεν έχει καμιά σημασία. Θυμάμαι πόσο όμορφη μου φάνηκε η Καβάλα καθώς πλησίαζα τη νύχτα με καράβι, και πόσο μ’ απογοήτεψε τη μέρα, όταν τριγύρισα τους δρόμους της. Η πόλη μας είναι ίδια όμορφη μέρα και νύχτα. Αρκεί να ξέρεις να κοιτάς.
Ένας μεγάλος δρόμος τη διασχίζει απ’ άκρη σ’ άκρη, από τη δύση μέχρι την ανατολή. Βασιλέως Γεωργίουτον έμαθα παιδί, Δημοκρατίαςείναι τώρα. Έτσι, για να δείχνει πως η ιστορία δεν περνάει χωρίς ν’ αφήνει τα σημάδια της ακόμα και στους δρόμους. Ένας άλλος παράλληλος παίρνει την παραλία και περπατάει αγναντεύοντας το πέλαγο, απ’ το γήπεδο μέχρι το λιμάνι με το σιδηροδρομικό σταθμό, για να δέσει όλους τους δρόμους, κάθε λογής, και να θυμίσει πως η πόλη μας ένα πέρασμα είναι κι ένας σταθμός, ένα καλωσόρισμα κι ένα ξεπροβόδισμα συνάμα.
Πάνω στον κεντρικό δρόμο έρχονται να χυθούν δυο μεγάλοι κάθετοι, με τις πηγές τους στο βοριά, όπου κι ενώνουν τις φτερούγες τους. Ο ένας φέρνει στις πλάτες του τη μέρα της απελευθέρωσης της πόλης. Ο άλλος θέλησε να τιμήσει την εκκλησία και τους ανθρώπους της.
Η μοίρα το ’φερε να ζήσω και στους τέσσερις αυτούς δρόμους, και χαίρομαι γι’ αυτό. Έτσι την έχω στο μυαλό μου από παλιά, τέσσερις δρόμους, δυο δυο παράλληλους, άντε κι ένα μεγάλο διαγώνιο που την κόβει κάπως λοξές φέτες.
Όπως αλλάζουμε όλοι, άλλαξε κι αυτή. Τα σπίτια ορθώνουν το κορμί τους, ψηλώνουν ολοένα, κι οι δρόμοι στενεύουν και γεμίζουν σκιές. Τα παλιά κτήρια αλλάζουν χρώμα, χρήση, ονόματα. Το ίδιο κι οι δρόμοι. Χάνομαι συχνά, ξεχνιέμαι, ψάχνω να βρω παλιές γειτονιές, γνώριμους ήχους, χρώματα, μυρωδιές. Αντιστέκομαι κάποτε με πείσμα. Όχι, δεν είναι η Μεραρχία αυτή. Είναι το Πασαλίκι, έστω κι ερειπωμένο όπως το γνώρισα, με τη γλυκιά ζεστασιά του ξύλου κι εκείνο τον παράξενο ρυθμό του. Εδώ είναι ο φάρος κι εκεί το άγαλμα της Βιζβίζη, της καπετάνισσας, που μικρός τη μπέρδευα συχνά με τη Μπουμπουλίνα. Βλέπω το Φλοίσβο με την αμμουδιά του από κάτω, κάποιοι τσαλαβουτάν στα κύματα, κι όμως, δε μπορεί, πάνε χρόνια που χάθηκαν όλ’ αυτά. Στη μικρή πλατεία με το σιντριβάνι τα παιδιά στριφογυρίζουν σαν τρελά. Οι μανάδες, καθισμένες στο Μπίζοή την Κληματαριά, αφήνουν ανήσυχες το πιρούνι στο πιάτο και τρέχουν ξοπίσω τους, να τα μαζέψουν. Σ’ αυτό το σιντριβάνι είχε αφήσει ο πατέρας του Θανάση εκείνο τον αμφορέα με τη μυτερή βάση που είχανε ψαρέψει με την τράτα. Δεν ήξερε τι να τον κάνει. Κάποιοι άλλοι, όμως, ήξεραν κι έτσι την άλλη μέρα, που ξαναπήγαμε να τον χαζέψουμε, δεν τον βρήκαμε στη θέση του. Στο Διεθνές, ψηλά, στο δεύτερο μπαλκόνι, ο Πίπης επιμένει να βάζει και να ξαναβάζει στο τζουκ μποξ τα Κόκκινα τριαντάφυλλα. Εμείς οι άλλοι τρώμε ήσυχα τη δεύτερη σοκολατίνα μας και μετράμε τα λεφτά μας για την τρίτη.
Τα παϊτόνια στολισμένα στην κεντρική λεωφόρο, περιμένουν πελάτη. «Αμάξι παϊτόνι Σαμπρής!» φωνάζει ο χοντρός τούρκος απ’ τη θέση του και με κοιτάζει με μισόκλειστα νυχτωμένα μάτια σα να με προσκαλεί. Τώρα θα δω το τουρκάκι που ’χε γίνει ο εφιάλτης μου κάθε φορά που κατέβαζα τα μούτρα και κρέμαγα τα χείλια θυμωμένος. «Είσαι σαν το Φαρή», γρινιάζει η μάνα κι ο Μάρκος φωνάζει κοροϊδευτικά «Γιαπ γιουπ Φαρής! Γιαπ γιουπ Φαρής!» Όχι! Δεν είμαι σαν το Φαρή! διαμαρτύρομαι, αυτός μοιάζει με πίθηκο. Κάθε τόπος έχει τους τύπους του, κι η πόλη μας το ίδιο.
«Παγωτό χωνά’! Βανίλια καϊμάκι!» φωνάζει λαχανιασμένα, ντυμένος στα κάτασπρα, ο ασπρομάλλης παγωτατζής, πεθαμένος εδώ και χρόνια. Αυτός επιμένει στο παγωτό. Ο γείτονας, όμως, εναλλάσσει το εμπόρευμα, άλλοτε παγωτό άλλοτε σάμαλι. Κλουμώσαν τα παιδιά, προσμένουν τη σειρά τους ήσυχα, με τη δραχμή στο χέρι. Ξεχνιέμαι και πλησιάζω μα ο Μάρκος μού θυμίζει πως δεν έχουμε λεφτά. Έχει δίκιο. Ούτε και για το γύρο του θανάτου έχουμε. Ήρθαν και στήσαν το μεγάλο ξύλινο βαρέλι τους στην παραλία, κάτω απ’ το φάρο. Στριφογυρίζουμε ολόγυρα, ακούμε το θόρυβο της μηχανής, μυρίζουμε την κάπνα της, βλέπουμε τους τυχερούς ν’ ανεβαίνουν τη σκάλα που τρίζει, αλλά εμείς δεν έχουμε λεφτά. Μόνο το σχοινοβάτη που θα περπατήσει πάνω στο σκοινί μπορούμε να δούμε, είναι πολύ ψηλά, έδεσε το σκοινί του απ’ τη μια στέγη στην άλλη πάνω απ’ το δρόμο, καρφώνω τα μάτια στον ουρανό, ένας προβολέας τρυπάει το σκοτάδι, τον αγκαλιάζει, βάζει το ένα πόδι πρώτα, ύστερα και τ’ άλλο, το κοντάρι στα χέρια του σκαμπανεβάζει λίγο, κάνει ακόμα ένα βήμα, έπειτα κι άλλο, η καρδιά μου χτυπάει δυνατά, θα μας βλέπει από κει ψηλά όπως εγώ πάνω απ’ το δέντρο, σκέφτομαι, όμως αυτός είναι πολύ πιο ψηλά, ζυγιάζεται σαν πουλί πάνω σ’ ένα ψιλό σκοινί και τόσοι ανθρώποι από κάτω τον κοιτάν με θαυμασμό, όμως δεν είναι δύσκολο, είμαι πουλί και περπατώ αργά αργά σ’ ένα λεπτό κλαδί, είναι τόσο εύκολο, απορώ που δεν το καταλαβαίνουν, δεν είμαι άνθρωπος πια, τα φτερά μου είναι κλειστά αλλά τι σημασία έχει, μπορώ να τ’ ανοίξω όποια ώρα θελήσω και να πετάξω πάνω απ’ όλους αυτούς τους ανθρώπους που με κοιτάν με θαυμασμό, πόσο εύκολο είναι, να ’ταν από μια μεριά ο Μάρκος να με δει, αμέσως θα με παραδέχονταν, κι η μάνα θα ’λεγε επιτέλους πως κάτι αξίζω κι εγώ. Το στήθος μου φουσκώνει από χαρά, όμως δεν είμαι εγώ εκεί πάνω, κανένας δεν είναι, όλ’ αυτά είναι πολύ παλιά, υπάρχουν πια μονάχα στο μυαλό μου, ίσως και να μην υπήρξαν ποτέ. Ένα θολό σύννεφο τα σβήνει απ’ τα μάτια μου κι αφήνει μικρές τούφες βροχής πίσω του, που δεν αργούν να στεγνώσουν. Είναι δύσκολο να είσαι πουλί κουρνιασμένο ψηλά με τόσα μάτια να σε καρφώνουν. Κι έπειτα, οι άνθρωποι θέλουν να δείχνεις πάντα τα φτερά σου.
Χρόνια αργότερα είδα ένα τέτοιο ανεμόπτερο στο σινεμά και θυμήθηκα εκείνο το μικρό αεροπλανάκι, όμως τώρα είμαι πιο μεγάλος και ξέρω πια από ανεμόπτερα, είναι καλοκαίρι κι είμαστε στον κινηματογράφο της παραλίας, καθισμένοι στον εξώστη όλη η παρέα, η θάλασσα στέλνει από πέρα το αεράκι της και μας δροσίζει. Είναι όμορφοι οι κινηματογράφοι στην πόλη μας, και πολλοί, μπορείς να διαλέξεις όποιο έργο θέλεις, κάνουμε μια βόλτα πρώτα και βλέπουμε σ’ όλους τις φωτογραφίες, κοιτάμε και τα Προσεχώςκι έτσι τα περισσότερα έργα τα ξέρουμε από πριν και τα περιμένουμε, τα συζητάμε όλη τη βδομάδα στο σχολείο και τη γειτονιά, παρακαλάμε στο σπίτι να μας δώσουν χρήματα κι όταν τους καταφέρνουμε σφίγγουμε στη χούφτα τα λεφτά και τραβάμε όλοι μαζί, είναι αληθινό πανηγύρι όταν πάμε μόνοι μας. Πηγαίνουμε και με τη μάνα και τον πατέρα, οικογενειακά, όμως δεν έχει τόσο γούστο τότε, είμαστε μαζεμένοι και δε μπορούμε να μιλάμε. Στην είσοδο μεγάλες φωτογραφίες των ηθοποιών, τους περισσότερους δεν τους ξέρω αλλά η μάνα με τον πατέρα τους ξέρουν και κουνάνε το κεφάλι με νόημα, η μάνα όλο μιλάει για κάποια Σαρίτα Μοντέλ και κάποιον Αμεντέο Νατσάρι, τι παράξενα ονόματα σκαρφίζονται αυτοί οι ηθοποιοί, πάντως αυτοί οι δυο θα ’ναι ζευγάρι γιατί όλο μαζί τούς λέει η μάνα, κάποιος σοβαρός κύριος μας κόβει τα εισιτήρια και τα ρίχνει σ’ ένα κουτί από μια τρύπα, ύστερα μπαίνουμε στη σκοτεινή αίθουσα, μια ζεστασιά μας τυλίγει, μοσχοβολάει γιατί κάποιος περνάει κάθε τόσο με μια τρόμπα, σαν αυτή που κάνουμε το φλιτ στο σπίτι, και ρίχνει άρωμα, έρχεται μια κυρία μ’ ένα φακό στα σκοτεινά, προχωράει μπροστά κι αφήνει το φακό να φέγγει πίσω της κι εμείς ακολουθούμε υπάκουα εκείνο το φωτεινό λεκέ που κουνιέται πέρα δώθε σαν τρελός αλλά εγώ όλο ξεχνιέμαι και κοιτάω στην οθόνη κι ο Μάρκος με τραβάει άγρια απ’ το χέρι. Καθόμαστε στις θέσεις σιωπηλά, οι πίσω μας στραβολαιμιάζουν για να βλέπουν ώσπου να καθήσουμε και μου φαίνεται πολύ αστείο, βουλιάζω στη μαλακή καρέκλα και ψάχνω να βρω από ποια μεριά βλέπω καλύτερα, ύστερα ταξιδεύω μακριά αλλά κάθε τόσο ρωτάω το Μάρκο αν δεν καταλαβαίνω, όμως εκείνος δε μου λέει, είναι σοβαρός κι αμίλητος σαν τους μεγάλους. Πηγαίνουμε μερικές φορές κι όταν είναι αναμμένα τα φώτα αλλ’ αυτό δε μ’ αρέσει τόσο. Τότε δεν έρχεται η κυρία με το φακό κι έχει θόρυβο στην αίθουσα. Βλέπουμε φίλους και γνωστούς και τους χαιρετάμε. Πιο ωραία είναι ν’ ανάβουν τα φώτα ξαφνικά και να κοιτάς με μισόκλειστα μάτια ποιος είναι δίπλα και ποιος πίσω σου. Είναι σα να περπατούσες τόσην ώρα με κλειστά μάτια και ξαφνικά να τ’ άνοιξες. Κάποιοι σηκώνονται τότε, ο πατέρας βγαίνει για τσιγάρο κι η μάνα στραβομουτσουνιάζει αλλά γρήγορα το ξεχνάει καθώς πιάνει κουβέντα με τους γνωστούς, εμείς με το Μάρκο θέλουμε να σηκωθούμε αλλά δε μας αφήνει πάντα, χαζεύουμε το σινεμά και τον εξώστη, χαιρετάμε με το χέρι τους φίλους και τους συμμαθητές μας και παρακαλάμε τη μάνα να μας αγοράσει τσίχλα ή καραμέλες απ’ το παιδί που τριγυρίζει στο διάδρομο με το δίσκο και φωνάζει «Μέντες, καραμέλες, ευκάλυπτα έχω, ορίστε!» ή «Σάμαλι, φοινίκι, ροξ!» κι άλλοτε πάλι «Λεμονάδες, πορτοκαλάδες, μπιράλ!». Παλιά είχανε και πασατέμπο αλλά τώρα τον καταργήσανε, μόνο στραγάλια και φιστίκια έχουν, όμως κάποιοι φέρνουν απέξω ηλιόσπορους ή κολοκυθόσπορους και τους τρώνε κρυφά όταν σβήσουν τα φώτα και με θυμώνουν, γιατί δε μπορώ να προσέξω την ταινία. Μ’ αρέσει πολύ όταν το παλικαράκι τρέχει με το άλογο να σώσει τη βασιλοπούλα που κινδυνεύει απ’ τον κακό, τότε ενθουσιάζονται όλα τα παιδιά και χτυπούν τα πόδια στο πάτωμα, νομίζω πως είμαι εγώ πάνω στο άλογο και σφίγγω τα δόντια να προλάβω, το ξέρω πως θα προφτάσω στο τέλος αλλά όλο παρασέρνομαι και το ξεχνάω, δε μπορεί, το παλικαράκι πάντα νικάει τους κακούς, έτσι είναι το σωστό. Και τα ελληνικά μ’ αρέσουν, δε σε κουράζουν και τα γράμματα, κι είναι κάτι αστείοι ηθοποιοί που όλο γκάφες κάνουν κι όλο τους κυνηγούν, σαν το Σαρλό, που μ’ αρέσει πιο πολύ απ’ όλους, ή το Χοντρό με το Λιγνό, που όλο ξύνει το κεφάλι του και τα μαλλιά του σηκώνονται ψηλά σα βούρτσα. Μόνο τα λυπητερά ελληνικά δε μ’ αρέσουν, η μάνα λέει πως έτσι είναι η ζωή και πρέπει να τη μαθαίνουμε, κι ο πατέρας συμφωνεί μαζί της αλλά όλο μαλώνουν για το τέλος, εκεί που ο φτωχός παντρεύεται την πλούσια γυναίκα που αγαπάει ή βρίσκει το δίκιο του. Δεν του αρέσουν αυτά του πατέρα, είναι ψεύτικα λέει, δε γίνεται έτσι στη ζωή, αλλά εγώ ξέρω πως βγαίνω με βουρκωμένα μάτια κι αυτό δε μ’ αρέσει καθόλου, γιατί ο Μάρκος όλο με κοροϊδεύει, γυναικούλα με λέει, δεν το θέλω αλλά δεν τα καταφέρνω να μην κλάψω, μου φαίνονται τόσο αληθινά όλ’ αυτά στο πανί, ξεχνιέμαι και τα πιστεύω, κι εξάλλου κλαίνε ακόμα κι άντρες, τους βλέπω όταν ανάψουν τα φώτα να σκουπίζουν κρυφά τα μάτια τους και να κάνουν πως γελούν. Πρέπει να είσαι αναίσθητος για να μην κλάψεις, κι εγώ δε θέλω να είμαι σαν το Μάρκο. Άσ’ τον να κοροϊδεύει. Εξάλλου, ο πατέρας λέει πως δεν είναι κακό να κλαις, αρκεί να ξέρεις πότε.
Όταν πηγαίνουμε μόνοι μας ανεβαίνουμε στον εξώστη, είναι πιο ωραία εκεί, τους έχεις όλους κάτω στα πόδια σου, είναι σαν την εξέδρα με τους επίσημους στην παρέλαση. Μερικά παιδιά ρίχνουν κρυφά στραγάλια κάτω αλλά εμένα δε μ’ αρέσει, δεν είναι σωστό, κι ο Μάρκος ρίχνει και μου λέει να μην τον προδώσω στο σπίτι γιατί θα γίνω σαν τον Ιούδα που πρόδωσε το Χριστό.
Ύστερα ένας χειμερινός κινηματογράφος έβαλε μια σκεπή που ανοίγει από πάνω, ήταν παράξενο αλλά ωραίο, εκεί που ήταν σκεπασμένος έβλεπες σιγά σιγά τη σκεπή να γλιστράει και ν’ ανοίγει και να φανερώνεται ο ουρανός και τ’ αστέρια και μια δροσιά να σε χαϊδεύει, και τότε αρχίσαμε να πηγαίνουμε όλο σ’ αυτό το σινεμά για να το δούμε κι ας μη μας άρεσε το έργο. Ένας κινηματογράφος έχει τ’ όνομά μου και μου φαίνεται πιο όμορφος απ’ τους άλλους, είναι καλοκαιρινός και κοντά στο κέντρο της πόλης και καμιά φορά δε μ’ αρέσει που ακούγονται απέξω τα μηχανάκια και τ’ αυτοκίνητα, όμως είναι σαν τετράγωνος και πολύ όμορφος. Μόνο ο Έβρος στην παραλία μου φαίνεται καλύτερος, είναι κάτασπρος με θαλασσιές φωτισμένες ταινίες, μυρίζει κι η θάλασσα από δίπλα κι ώρες ώρες νομίζω πως είμαι σε καράβι και ταξιδεύω στο πέλαγο.
Μόνο στ’ ακατάλληλα δε μας αφήνουν, είναι κι οι καθηγητές που φοβόμαστε, όμως σιγά σιγά βρίσκουμε χίλια δυο κόλπα για να μπούμε, αλλά και τότε βλέπουμε με την ψυχή στα δόντια και κάποιοι μας ειδοποιούν να κρυφτούμε άμα χρειαστεί, οι άτυχοι την άλλη μέρα τρώνε αποβολή στο σχολείο, όπως κι όταν μας πιάσουν αργά στο δρόμο ή στα ποδοσφαιράκια.
Έπειτα πια οι άνθρωποι κλείστηκαν σιγά σιγά στα σπίτια τους, τώρα βλέπουνε τηλεόραση, κλείσαν οι κινηματογράφοι ο ένας μετά τον άλλο, γίνανε σουπερμάρκετ, μόνο φαντάρους έβλεπα πια όταν πήγαινα, βλέμματα σβησμένα, πρόσωπα χαμένα στη μοναξιά, και μου σφιγγόταν η καρδιά, ώσπου σταμάτησα να πηγαίνω κι εγώ. Όμως απόψε είμαι ακόμα μικρός, παίζει εκείνος ο μαύρος ηθοποιός που μ’ αρέσει, Σίντνεϊ Πουατιέ τον λένε, είναι καθηγητής και προσπαθεί να βάλει τα παιδιά στον ίσιο δρόμο, και τα κατάφερε στο τέλος, και μια μαθήτρια του τραγουδάει ένα ωραίο τραγούδι, «Στον κύριό μας με αγάπη», έτσι πρέπει να είναι ο πατέρας σκέφτομαι, και σ’ εκείνον άρεσε πολύ η ταινία, αν και λέει πως δεν είναι πάντα έτσι τα πράγματα, άλλοτε είναι καλύτερα κι άλλοτε χειρότερα, το ξέρω κι εγώ απ’ το σχολείο αλλά η ταινία μ’ άρεσε και ξαναπήγα να τη δω, κι όλες τις άλλες ταινίες που παίζει αυτός ο μαύρος ηθοποιός, και φέραν πολλές μαζεμένες αυτόν τον καιρό.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Γεννήθηκα στην Αλεξανδρούπολη το 1952. Σπούδασα Νεοελληνική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας κι εργάστηκα ως καθηγητής στη Μέση Εκπαίδευση. Δημοσίευσα διηγήματα, ποιήματα και άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά. Εξέδωσα τη μελέτη «Κώστας Παρορίτης; Εισαγωγή στη ζωή και το έργο του» (Τεκμήριο, 1979) και κατόπιν στις εκδόσεις Οδυσσέας τα λογοτεχνικά έργα: «Χρονικό μιας βραδιάς» (διηγήματα, 1989), «Δε λένε ποτέ καλημέρα τη νύχτα» (μυθιστόρημα, 1995), «Μια τίγρη που χαμογελάει» (μυθιστόρημα, 1997). Επιμελήθηκα την έκδοση κλασικών έργων της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας όπως: Κώστας Παρορίτης: Οι δυο δρόμοι (Τεκμήριο, 1979), Κώστας Παρορίτης: Διηγήματα (Οδυσσέας, 1982), Εμμανουήλ Ροΐδης: Διηγήματα (Οδυσσέας, 1988), Παύλος Καλλιγάς: Θάνος Βλέκας (Οδυσσέας, 1989).
↧
↧
Σχέσεις γονέων – παιδιών στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης
Ύστερα από την μεγάλη συμμετοχή στο πρώτο Πολιτιστικό Καφενείο με θέμα Σχέσεις γονέων – παιδιών, το Σωματείο Φίλων του Ε.Μ.Θ διοργανώνει την Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015 στις 7:00 μ.μ. στον πολυχώρο του ΕΜΘ το δεύτερο Πολιτιστικό Καφενείο με θέμα: Εφηβεία
Συντονιστής των συναντήσεων: Νίκος Μακρής, Αναπ. Καθηγητής Ψυχολογίας Δ.Π.Θ.
Είσοδος ελεύθερη
Η σχέση μεταξύ γονέα και παιδιού αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές σχέσεις τις οποίες διαμορφώνει το άτομο κατά τη διάρκεια της ζωής του. Η ποιότητα της σχέσης αυτής επηρεάζεται από
πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία του γονέα, η εμπειρία του, η αυτοπεποίθηση του, η σταθερότητα της συζυγικής του σχέσης αλλά και τα μοναδικά χαρακτηριστικά του παιδιού, όπως το φύλο του, η φυσική εμφάνιση του, η σειρά γέννησής του ή η ιδιοσυγκρασία του. Επίσης, είναι ενδιαφέρον ότι η σχέση αυτή συνίσταται σε αλληλεπίδραση η οποία εμφανίζει μία δυναμική διαφορετική, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.
Στη δεύτερη αυτή συνάντηση θα δοθεί βαρύτητα στην επίδραση του γονεϊκού ύφους, του τρόπου με τον οποίο οι γονείς αντιμετωπίζουν το παιδί, στη διαμόρφωση της συμπεριφοράς του παιδιού και στις επιπτώσεις που το ύφος αυτό μπορεί να έχει στην κοινωνική, συναισθηματική του ανάπτυξη, ιδιαίτερα, κατά την εφηβεία.
Στη συνάντηση αυτή μπορούν να συμμετάσχουν γονείς και των δύο φύλων, οι οποίοι ενδιαφέρονται για τον τρόπο με τον οποίο η συμπεριφορά τους επηρεάζει την προσαρμογή του παιδιού.
Ο Νίκος Μακρής είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχολογίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου και επισκέπτης Καθηγητής στο Ερευνητικό Κέντρο Ανάπτυξης του Ανθρώπου του Πανεπιστήμιου του Michigan των ΗΠΑ. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα σχετίζονται με τη γνωστική ανάπτυξη, τις διαδικασίες μάθησης και τα κίνητρα μάθησης. Έχει συμμετάσχει σε σημαντικό αριθμό ελληνικών και διεθνών συνεδρίων και έχει δημοσιεύσει βιβλία και άρθρα σε ελληνόγλωσσα και διεθνή περιοδικά. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρίας και μέλος διεθνών εταιριών σχετικών με τη γνωστική ανάπτυξη του ατόμου, τη μάθηση και τη διδασκαλία.
↧
Με το λεωφορείο της Μπενφίκα ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης!!
↧
Δεύτερο χρυσό μετάλλιο για τον πρωταθλητή μας Δήμο Μαγγίνα μέσα σε 15 μέρες
Μετά το Πανελλήνιο κλειστού στίβου και την πρωτιά στα 3000μ του Δήμου Μαγγίνα, ακολούθησε η πρωτιά στον Πανελλήνιο ανώμαλο δρόμο.
Στην Πηγή Τρικάλων διεξήχθη την Κυριακή (1/3) το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανώμαλου δρόμου με τη συμμετοχή αθλητών από όλη τη χώρα. Ο καιρός στάθηκε τελικά σύμμαχος των αθλητών, αντίθετα στις προβλέψεις και
μετά τη συνεχή βραδινή βροχή που βάρυνε βέβαια ιδιαίτερα τον αγωνιστικό χώρο.
Στα 10χλμ. των Ανδρών από την αρχή ξεχώρισαν οι Μαγγίνας, Μερούσης, Γκελαούζος με τους Πούλιο, Καλλία, Μίνο να ακολουθούν. Μετά τα μισά της κούρσας οι διαφορές άρχισαν να ανοίγουν ενώ ο Γκελαούζος που βρισκόταν στην τριάδα εγκατέλειψε. Τελικά ο Δήμος Μαγγίνας (Εθνικός ΑΛεξ/πολης) κέρδισε με αρκετή διαφορά τον αγώνα, τερματίζοντας σε 30.48. Δεύτερος ήταν ο Χριστόφορος Μερούσης με 31.25, ενώ τρίτος ο Κωνσταντίνος Πούλιος με 31.45. Το ομαδικό κέρδισε ο ΑΟ Μυκόνου.
↧
Περιφέρεια Έβρου….και όμως το διαμάντι της Ελλάδας είναι απλά….σκουπίδι και λάσπη
Του Μάνδαλου Παναγιώτη.
Κάθε χρόνο τα ίδια και τα ίδια. Ή μάλλον κάθε χρόνο και χειρότερα Φέτος οι πλημύρες άρχισαν πολύ νωρίς και τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. Η περιφέρεια Έβρου με το μεγάλο ποτάμι και τους παραποτάμους του θα έπρεπε να είναι η μηχανή παραγωγής αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων σε όλη την Ελλάδα. Ένας από του μεγαλύτερους Νομούς, συγνώμη Περιφέρειες τις λένε τώρα, της Ελλάδος
με μια τεράστια πεδιάδα που μένει ανεκμετάλλευτη λόγω της αγρανάπαυσης. Πολλές μεταποιητικές βιομηχανίες υπήρχαν στην περιοχή, αλλά λόγο της ερήμωσης, της εγκατάλειψης και της έλλειψης πρώτων υλών έκλεισαν και άφησαν στον δρόμο πολλούς εργαζόμενους. Τελευταία, ήταν το μεγάλο σκάνδαλο της κλωστοϋφαντουργίας του Λαναρά όπου πολλές επιδοτήσεις δόθηκαν αλλά στο τέλος, όλα τέλος. Και όμως κανείς δεν μίλησε για αυτό το μεγάλο σκάνδαλο.
Φυσικά κανείς ποτέ δεν μίλησε ούτε για το σκάνδαλο της βιομηχανικής περιοχής Αλεξανδρούπολης και Κομοτηνής όπου οι επιδοτήσεις για βιομηχανίες δόθηκαν σε ημετέρους …αλλά τα εκατομμύρια χάθηκαν και οι βιομηχανίες ποτέ δεν λειτούργησαν. Φυσικά έως τώρα κανείς εισαγγελέας, δεν άκουσε και δεν είδε τίποτα. Και όμως οι πινακίδες με τα ονόματα και τα κονδύλια είναι εκεί αναρτημένες και φανερές. Και όμως τόση μυωπία ρε παιδιά …που να τις δουν.
Κάποτε η περιοχή ήτανε από τους μεγαλύτερους αγροτικούς παραγωγικούς νομούς της Ελλάδος με παραγωγή τεύτλων, πατάτας, σιτηρών, βαμβάκι, ηλιόσπορου και καλαμπόκι, σκόρδα, ελιές, ελαιόλαδο, σπορέλαια, και φυσικά το σκουπόξυλο της Βήσας, ενώ πολλές μεταποιητικές βιομηχανίες υπήρχαν στην περιοχή καθώς και η βιομηχανία ζάχαρης της Ορεστιάδας ένα από τα 4 εργοστάσια ζάχαρης που έκαναν την Ελλάδα και εξαγωγική δύναμη στον τομέα αυτό. Δυστυχώς για να έρθει η ανάπτυξη το κλείσανε και η παραγωγή κατεβαίνει στο Πλατύ της Λάρισας. Αποτέλεσμα; Τα τεύτλα έμειναν στα χωράφια και ο Έβρος ποταμός τα σκέπασε…και τα σάπισε…..γιατί ο απαρχαιωμένος σιδηρόδρομος δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του, όπως όλοι το περίμεναν. Δεν ξέρω αυτοί που το σκέφτηκαν αν αντί για μυαλό έχουνε την λάσπη του Έβρου.
Όσο για την κτηνοτροφία. Αυτή την εκτέλεσαν. 120.000 και περισσότερα αιγοπρόβατα σφάχτηκαν και καταστράφηκαν μέσα σε ένα χρόνο. Και όμως ενώ εδώ μόνο στην φάρμα της Μέστης, παράγεται για την Εβροφάρμα το 2% της Ελληνικής παραγωγής αγελαδινού γάλατος, δεν υπάρχουνε σε όλη την περιφέρεια ούτε τα στοιχειώδη. Ούτε σφαγεία, σε απόσταση 200 χιλιομέτρων. Τόσο είναι η έκταση του νομού. Το μοναδικό υπερσύγχρονο της Θράκης, έκλεισε εδώ και 35 χρόνια. Και φυσικά ενώ υπήρχανε προτάσεις για άνοιγμα έστω και ενός σφαγείου έστω και δημοτικού αυτές απορριπτότανε, Σίγουρα μερικοί μιλούσαν εδώ και 35 χρόνια για ανάπτυξη….ενώ φέρανε την υπανάπτυξη και την καταστροφή.
Ένας νομός σταυροδρόμι των πολιτισμών που αν τον εκμεταλλευόμασταν θα μπορούσε να είναι ο μεγαλύτερος διακομιστικός εμπορικός κόμβος της Νοτιοανατολικης Ευρώπης αφού ο συνδυασμός, ενός σύγχρονου σιδηροδρόμου και της Εγνατίας με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, με αυτά της Βάρνας και του Μπουργκάς θα γινότανε το νο 1 λιμάνι εξωθώντας από την θέση αυτή, την Τουρκία και φυσικά την στρατηγική της θέση στο εμπόριο με την Μαύρη θάλασσα και των λιμίτροφων χωρών της. Αλλά δυστυχώς το λιμάνι μαραζώνει, η σύνδεση με την Εγνατία δεν υπάρχει ούτε στα χαρτιά και φυσικά ο σιδηρόδρομος ανύπαρκτος και το κομμάτι του καθέτου άξονα της Εγνατίας, Ψαθάδες- Διδυμότειχο 35 χιλιόμετρα, γίνεται εδώ και 40 χρόνια όσο δηλαδή και τα 300 μέτρα για την σύνδεση του λιμανιού με τον σιδηρόδρομο. Αλήθεια όλες αυτές οι εταιρείες που ανέλαβαν και πήραν χρήματα και το παράτησαν. Γιατί …δεν είδε ποτέ εισαγγελέας τι έγινε;.. Ή και εδώ τυφλά σε ακολουθώ και δεν ακούω τίποτα, αλλά ακολουθώ μόνο το απόλυτο σκοτάδι;
Υπόψιν ότι ακριβώς για αυτόν τον σκοπό ιδρύθηκε η Αλεξανδρούπολη από το Οθωμανικό κράτος, με το λιμάνι για ανάπτυξη εμπορικών συναλλαγών και φυσικά το τρένο που περνούσε και φυσικά το θρυλικό Οριεντ Εξπρες.
Από τον Έβρο υπάρχει και ο αγωγός φυσικού αερίου και θα κατασκευαστεί και ο LNGκαθώς και ο ΤΑΡ. Φυσικά δεν μιλάμε για ανταποδοτικά οφέλη, αυτά αποτελούν καταστροφή για τον τόπο, αφού οι ειδήμονες της πολιτικής δεν σκέφτονται ούτε την ύπαρξη τους αλλά ούτε καν να τα ζητήσουν. Βλέπεται φοβούνται, μην υπάρξει ανάπτυξη και ζεσταθεί κανείς φτηνά στην περιοχή. Έτσι το αέριο θα περνά από την περιοχή, άφθονο, θα το πουλάν οι επιτήδειοι για δις ευρώ και εμείς θα είμαστε υπερήφανοι για την κατάντια μας και την φτώχια μας. Αν όμως βάζαμε σαν αντισταθμιστικό όφελος την κατασκευή δικτύου φυσικού αερίου στην περιοχή τότε τα οφέλη πολλαπλά. Καθότι για την επίτευξη επενδύσεων βασικός παράγοντας για την ανάπτυξη αλλά και για την επανεκκίνηση των επενδύσεων είναι οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Αλλά είπαμε….θα παίρνουμε σαν ιθαγενείς τον φτωχικό μισθό και θα πεθαίνουμε από το κρύο γιατί δεν μας φτάνουν τα χρήματα για πετρέλαιο. Μετά θα υπήρχε και εναλλακτική πηγή ενέργειας για την βιομηχανία, στην βιομηχανική περιοχή. Αλλά αυτά τα πράγματα δεν γίνονται στην Ελλάδα…όπως και στην Ουγκάντα ..αυτά γίνονται στην Γερμανία, στην Σουηδία κλπ ..αλλά ξέχασα ..αυτοί που θέλουν να μας εξαγοράσουν ..όπως λέμε.. μπιρ παρά ..είναι ακριβώς οι σύμμαχοι μας Γερμανοί….γιατί να τους χαλάσουμε την γιορτή, εμείς οι ιθαγενείς.
Στην περιοχή υπάρχουνε, 8 χιλιόμετρα από την Αλεξανδρούπολη και γεωθερμικά πεδία μέσης και υψηλής ενθαλπίας. Αυτό συμαίνει δωρεάν ενέργεια από την φύση για την ανάπτυξη θερμοκηπίων, ανάπτυξη μεταποιητικής βιομηχανίας, ξηραντήριων, κλπ …..αλλά εμείς επιμένουμε στην αγρανάπαυση …γιατί έτσι θέλουν να μας χρεοκοπήσουν οι σύμμαχοι μας και φυσικά εμείς δεν μπορούμε να πούμε όχι. Τα γεωθερμικά πεδία μπορεί να αναπτύξουν την γεωργία, κτηνοτροφία, την βιομηχανία μεταποίησης του πρωτογενούς τομέα, , παραγωγή ενέργειας, όπως ηλεκτρική, αλλά και βιομηχανίες διάφορες αφού η θέρμανση και η ενέργεια είναι δωρεάν.
Δεν μιλάμε βέβαια για ορυκτά. Από χρυσό, πετρέλαιο, και φυσικά η μεγάλη γκάφα του Παπακωνσταντίνου με τον Ζεόλιθο. Ο κύριος αυτός αναίρεσε την άδεια εξόρυξης από εταιρεία στα Πετρωτά Έβρου. Γιατί η ξαδέρφη του είχε όμορο εργοστάσιο στην Βουλγαρία. Βέβαια, ο ζεόλιθος είναι ένα ορυκτό με πολλαπλές χρήσεις και φυσικά η Ελλάδα το εισάγει. Από την άλλη, η χρήση του και ιδίως οι εξαγωγές του, αφού είναι ορυκτό που το ζητάν πολλές χώρες θα έφερνε πολλά ευρώ αλλά και συνάλλαγμα στην χώρα. Και όμως στον Έβρο μόνο, υπάρχουνε διαπιστωμένα 4-5 κοιτάσματα Ζεόλιθου, που κοιμούνται στα έγκατα της γης. Και όμως, θα μπορούσαν να προσφέρουν πολλές θέσεις εργασίας, πολύτιμο συνάλλαγμα για την χώρα και ανάπτυξη στην περιοχή και ιδίως αν γινότανε η επένδυση με αντισταθμιστικά μέτρα….θα έδινε και την δυνατότητα εσόδων και ανάπτυξης στους τοπικούς οικισμούς και δήμους.
Δεν μιλάμε για τουρισμό. Πολλές ο μορφές τουρισμού που θα μπορούσαν να γίνουν. Ιαματικός τουρισμός στα ιαματικά λουτρά Τραϊανούπολης και στην Σαμοθράκης.
Στην περιοχή βέβαια της Τραϊανούπολης η παρουσία αρχαίων είναι εμφανής αφού και η ιστορία αναφέρει την Τραϊανούπολη, σαν μια από τις ποιο σύγχρονες και αναπτυγμένες πόλεις του Ρωμαϊκού κράτους και φυσικά ιδρυθείσα από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Τραϊανό. Ούτε ανασκαφές όμως γίνονται, αλλά ούτε λόγος. Στην περιοχή υπάρχουν και Οθωμανικά ερείπια Λουτρών χαμάμ σε πολύ καλή κατάσταση που μπορούν να γίνουν τόπος τουριστικής ανάπτυξης και φυσικά επισκεψημότητας, ενώ ένα σύγχρονο λουτροιατροθεραπευτικό κέντρο θα έδινε ανάπτυξη στην περιοχή και φυσικά ζωή.
Τουρισμός θρησκευτικός αφού η Κοσμοσώτηρα των Φερών, έργο των αυτοκρατόρων των Κομνηνών ..και κυρίως του Ισαάκιου Κομνηνού που εικάζεται ότι είναι θαμμένος και στο εσωτερικό του ναού, είναι έργο τέχνης και μάλιστα αρχιτεκτονικής στήριξης μετά την Αγία Σοφία.
Δεν μιλάμε για το Διδυμότειχο. Από την προϊστορία η ιστορία του και τα ευρήματα πολλά Ολόκληρη πόλη η Πλωτινούπολη με ακέραια ψηφιδωτά, μοναστήρια αυτοκρατορικά Βυζαντινά, νε την φυλακή του βασιλιά Καρόλου της Σουηδίας, που είχε εξοριστεί, εδώ στον Μεσαίωνα, με Τείχη, κλπ… Δεν μιλάμε για το τέμενος Βαγιαζήτ. Η Ελληνική ηλιθιότητα στο αποκορύφωμα της. Ένα μνημείο που είναι μοναδικό. Θα τραβούσε την προσοχή χιλιάδων επισκεπτών, αν γινότανε μουσείο, από τον Μουσουλμανικό κόσμο, αφού μέσα υπάρχει απεικόνιση του παραδείσου των Μουσουλμάνων και εικάζεται μοναδική απεικόνιση του προφήτη Μωάμεθ ….στον κόσμο. Επίσης ένα τέμενος που είναι το μεγαλύτερο των Βαλκανίων και το δεύτερο της Ευρώπης. και όμως όλα αυτά ανεκμετάλλευτα …ενώ ηχεί μόνο το Διδυμότειχο μπλουζ ..αγχωμένη μαλακία….και όμως είναι θησαυρός Ελληνικής κουλτούρας.
Αν πάρουμε δε ότι στην Ευρώπη υπάρχουνε 5-6 απολιθωμένα δάση…..το ένα βρίσκεται στην περιοχή μας. Στο Τυχερό. Μία τεράστια βελανιδιά 20 μέτρων…φύλλα κανέλας καφέ και καουτσούκ ακόμη έχουν βρεθεί, που σημαίνει ότι στην περιοχή Τυχερού και σημαίνει ότι αυτή η περιοχή είχε και τότε μια πολύ πυκνή βλάστηση. Και μιλάμε για ηλικία 40 περίπου εκατομμυρίων χρονών.
Στην περιοχή της Μάκρης με τον πάνω από δυο χιλιετίες ελαιώνα…υπάρχει και η σπηλιά του Κύκλωπα, δύσκολα επισκέψιμο από έναν που θέλει να επισκεφτεί την περιοχή. Και όμως επάνω από την σπηλιά υπάρχει και παλαιολιθική ανασκαφή ..που σημαίνει ότι η περιοχή κατοικούνταν από την παλαιολιθική εποχή. Φυσικά η Μάκρη με την Αγία Αναστασία, εκκλησία του 1100….θαμπορούσε να ήτανε τόπος επισκεψημότητας και εκκλησιαστικού τουρισμού.
Θα γράψω για πολλοστή φορά και για τα κάστρα στην περιοχή του Πόταμου …Κάστρα Ρωμαϊκά και Βυζαντινά που προστάτευαν την Εγνατία οδό. Και όμως καταρρέουν. Ποιο κάτω η παλαιοχριστιανική σπηλιά των Αγίων Θεοδώρων ..που έγινε κέντρο παράνομων μεταναστών και καταστρέφεται. Φυσικά και το εκκλησάκι του Αη Γιώργη έργο του 1880, που με τις φιλότιμες προσπάθειες του συλλόγου φίλων Ποτάμου προσπαθεί να βρει θέση στα δρώμενα της περιοχής.
Το εγκαταλειμμένο ορυχείο της Κίρκης θα μπορούσε να γίνει από τόπος ρύπανσης τόπος τουριστικής ανάπτυξης και πολιτιστικής κληρονομιάς. Θα μπορούσε να γίνει ένας χώρος όπου τα κυάνια και τα σκουριασμένα εργαλεία και μηχανήματα να δώσουν την θέση τους σε έναν πολιτιστικό χώρο, μέσα σε ένα πανέμορφο δάσος με τον ποταμό Ειρήνη που κυλά ήσυχα δίπλα του. Αλλά είπαμε δεν τα κοιτάμε ….γιατί η ανάπτυξη θα έρθει μόνη της ….όπως λέμε ..πέσε πίτα να σε φάω……
Ποιο πάνω η Αισήμη, με το μουσείο Σαρακατσάνων, που πρέπει να κάνεις αίτηση για να το βρεις ανοιχτό. Και φυσικά ποιο πάνω το πρότυπο χωριό Σαρακατσάνων, σε ένα υπέροχο βιότοπο ανάμεσα σε Βαλανιδιές και Πλατάνια αιωνόβια.. Στην εκκλησία της Αισήμης φυλάσσεται και ένα κειμήλιο των Καππαδόκων. Μια χρυσοποίκιλτη απεικόνιση του επιταφίου του Χριστού, που μεταφέρθηκε από την Καππαδοκία και δωρίθηκε στην εκεί εκκλησία. Είναι ένα δώρο που είχαν κάνει σε εργολάβους από την Μυστή της Καππαδοκίας, Ρώσσοι μοναχοί γύρω στο 1800 για υπηρεσίες που πρόσφεραν αυτοί στο μοναστήρι. Για να μην βεβηλωθεί από τους Τούρκους κατά την καταστροφή του 1922, η γιαγιά μου η Σοφία η Χατζηκωνσταντίνου, τυλίχθηκε με αυτόν και όταν έφτασαν σώοι και εγκαταστάθηκαν πριν κατεβούν στην Αλεξανδρούπολη στην Αισήμη τον έδωσε στον ιερό ναό της Κοιμήσεως της Παναγίας. Αν και αγράμματη… είχε μεγάλη ψυχή.
Και φυσικά οι δύο μοναδικοί βιότοποι σε όλη την Ευρώπη, το δάσος της Δαδιάς και το Δέλτα του Έβρου. Μαυρόκυνκνοι, Πελεκάνοι, σπάνια πουλιά, ο βασιλικός αετός, ο γύπας ο κοκαλοφάγος, διάφοροι Ευρωπαϊκοί γύπες, ο γύπας ο μεταναστευτικός ο Ασπροπάρης, κλπ μοναδικοί που τα είδη τους σώζονται μόνο σε αυτή την περιοχή, θα μπορούσανε να είναι και μέρος ενός εναλλακτικού τουρισμού, με απόλυτο σεβασμό βέβαια στο χώρο όπου ζουν αυτά τα ζώα και πτηνά, όπου ο παρατηρητής χωρίς να ενοχλεί θα μπορούσε να δει από μικρή απόσταση τους άγριους φίλους μας. Όμως και το μοναδικό στην περιοχή αναψυκτήριο της περιοχής, έχει κλείσει και όλα μαραζώνουνε και αργοπεθαίνουν.
ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ. Δεν χρειάζεται να πεις τίποτα. Άγρια φύση, βάθρες και γάργαρα ποτάμια, βουνό που οι ορειβάτες το φοβούνται αλλά πολλοί τολμούν, ιαματικά νερά και λουτρά, παραλίες και φυσικά ιστορία. Μια ιστορία από την αρχαιότητα έως σήμερα. Εδώ ο Δίας καθότανε στον θρόνο του στο όρος Σάος και αγνάντευε τον Τρωικό πόλεμο. Εδώ γινόταν τα μυστικότερα των μυστικότερων μυστήρια, τα Καβείρια. Μια μυστικότητα που συναρπάζει πολλούς έως σήμερα. Ίσως και εδώ η Ολυμπιάδα όπως λένε οι κακές γλώσσες συνέλαβε, σε κάποιο όργιο τον Μέγα Αλέξανδρο, αφού ήτανε ιέρια. Η Νίκη της Σαμοθράκης, όπου το Λούβρο βγάζει πάνω από 2,5 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο και εμείς έχουμε μόνο το ομοίωμα του δικού μας αγάλματος. Δεν ζητήσαμε ποτέ ούτε ποσοστά. Και όμως είναι καραμπινάτη υπόθεση αρχαιοκαπηλίας και παράνομης αγοραπωλησίας αρχαιοτήτων. Και φυσικά ακόμα και μεταγενέστερα. Εδώ ήτανε ο πρώτος Ευρωπαϊκός προορισμός που πάτησε το πόδι του ο Απόστολος Πέτρος., όπου υπάρχει και το μέρος που αυτός κήρυξε τον λόγο του Χριστού για πρώτη φορά στην Ευρώπη και φυσικά σε αμιγώς εχθρικό μέρος για εκείνον εκείνη την εποχή. Υπάρχει και ο χώρος όπου δίδαξε, ενώ ποιο μετά οι μάρτυρες εξ Σαμοθράκης, δηλαδή οι πέντε μάρτυρες εξ Σαμοθράκης σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους για να μην αφήσουν την πίστη τους, ενώ πολλά πρόσφερε το νησί και στην επανάσταση του 1821. Αλλά Και φυσικά στην Σαμοθράκη μπορεί να μην βρεις ούτε καράβι να πας …..αφού ένα και μοναδικό υπάρχει …και αυτό αγκομαχά. Και φυσικά ευτυχώς που υπάρχει …για να έχει λόγω ύπαρξης και το ερημωμένο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.
Και όμως……όλα κοιμούνται εδώ στον Έβρο ..και μόνο ο ποταμός ξυπνά και μας πνίγει και φυσικά ηχεί το τραγούδι Διδυμότειχο μπλουζ ….αγχωμένη μαλακία ….γαιτί από πόλος ανάπτυξης μείναμε πόλος μιζέριας και εγκατάλειψης. Όπου μια πόλη σαν την Αλεξανδρούπολη, παραθαλάσσια στα χαρτιά …..βλέπεις την θάλασσα με τα κιάλια …..και φυσικά όταν γίνεται κάτι για την ακτή ….η μισή άλλη πέφτει …γιατί δεν προβλέψανε καλά την μελέτη …αλλά ώσπου να γίνει η επόμενη ……θα πέσει όλος ο Έβρος …και φυσικά όταν κάποιος αποκαλεί ανεγκέφαλο και θερμοκέφαλο τον υπουργό Εθνικής άμυνας …γιατί τόλμησε να πάει σε Ελληνικό νησί και να πετάξει στεφάνι ….τότε και όταν μας πάρουνε φαλάγγι οι Τούρκοι …..θα πουν …ε αφού έγινε …ας μην είμαστε θερμοκέφαλοι …..αλλά σκυφτοκέφαλοι ….και ραγιάδες …..και άξιοι της μοίρας μας….
↧
↧
Συγχαρητήρια Επιστολή στον νέο Αρχηγό ΓΕΣ
Κύριε Αρχηγέ,
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Συλλόγου Αποστράτων Εθελοντών Μακράς Θητείας , εκφράζει τα θερμά του συγχαρητήρια για την επιλογή σας ως Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Θα είμαστε αρωγοί σε κάθε προσπάθειά σας, για τη βελτίωση των θεμάτων που αφορούν
τούς εν αποστρατεία Εθελοντές μακράς Θητείας του Στρατού μας. Σας ευχόμαστε προσωπική και οικογενειακή υγεία, πρόοδο και εκπλήρωση των προσδοκιών σας
Πανελλήνιος Σύλλογος Αποστράτων ΕΜΘ
Αναγεννήσεως 184 ΤΚ
682 00 Ορεστιάδα
e-mail psaemth.gr@gmail.com
Ορεστιάδα 2 Μαρτίου 2015
ΠΡΟΣ: Αντιστράτηγο Κύριο Τελλίδη Βασίλειο Αρχηγό Γενικού Επιτελείου Στρατού
↧
Δήλωση του Διοικητικού Συμβουλίου του Μ.Γ.Σ. ΕΘΝΙΚΟΥ Αλεξανδρούπολης.
Το ΔΣ του Μ.Γ.Σ. ΕΘΝΙΚΟΥΑλεξανδρούποληςδηλώνει την αμέριστη συμπαράσταση του και στηρίζει τον Μητροπολίτη μας κ. Άνθιμο στην άθλια και συκοφαντική επίθεση που δέχεται το τελευταίο διάστημα με ενέργειες όπως η κυκλοφορία εντύπου με συκοφαντικά σχόλια και η αναγραφή προσβλητικών συνθημάτων σε δημόσιους χώρους.
Ο Εθνικός, Ο Δήμος και Η Μητρόπολη είναι η ιστορία της Πόλης μας και συνυπάρχουν από την ίδρυση της προσφέροντας στην κοινωνία μας.
Ο λαός της Αλεξανδρούπολης γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα ότι η ζωή και το έργο του Μητροπολίτη του, είναι μια συνεχής διακονία και προσφορά αγάπης προς τον άνθρωπο. Με μεγάλη αγανάκτηση αντιδρούμε στην αήθη και ανώνυμη προσπάθεια σπίλωσης του και τον στηρίζουμε ομόφωνα ως ο μεγαλύτερος και ιστορικότερος αθλητικός σύλλογος της Αλεξανδρούπολης και της Θράκης.
Σεβασμιώτατε ως αθλητικός σύλλογος γνωρίζουμε ότι οι αγώνες δίνονται με διαφάνεια μέσα στα στάδια και μπροστά στους θεατές, στον δίκαιο αγώνα σας μας έχετε πιστούς υποστηρικτές σας όπως και εσείς στηρίζετε και ευλογείτε τους αθλητές μας στους αγώνες δέκα χρόνια τώρα.
Για το Δ.Σ. του ΜΓΣ Εθνικού
↧
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΛΑΡΑΚΗΣ Live. Παρασκευή 6 Μαρτίου 22.30 SOUL CAFE BAR Ορεστιάδα
Ο Γιώργος Γελαράκηςτην Παρασκευή 6 Μαρτίου στις 22.30, στο SOUL CAFE BAR, σ'ένα μουσικό ταξίδι μέσα από ρυθμικά μονοπάτια, με αγαπημένα τραγούδια διασκευασμένα με swing, rock 'n' roll και reggae διάθεση, ακυκλοφόρητα τραγούδια από το επερχόμενο νέο album του, καθώς και τραγούδια από το album ''Ονειροποιός''
Μια βραδιά όπου η αλληλεπίδραση με το κοινό κρίνεται απαραίτητη στη διαμόρφωση του playlist, καθώς αισιοδοξία και θετική ενέργεια θα είναι τα κύρια συστατικά!
Μαζί του οι εξαίρετοι :
Ζωή Στεφανίδου - φωνή
Κων/νος Γκιβίσης - πλήκτρα
BrunoSemanjaku- καχόν,κρουστά
FACEBOOK EVENTS : https://www.facebook.com/events/1438918623065716
↧
Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης στην Διεθνή Έκθεση Τουρισμού «IFT» στο Βελιγράδι.
Μεγάλο ενδιαφέρον των Σέρβων για την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη διαπίστωσε η αποστολή της Περιφέρειας κατά την συμμετοχή της στη διεθνή τουριστική έκθεση ITFπου πραγματοποιήθηκε από τις 19 έως τις 22 Φεβρουαρίου 2015 στο Βελιγράδι. Η Περιφέρεια συμμετείχε ως συνεκθέτης στο περίπτερο του ΕΟΤ.
Με εντολή του Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Παυλίδη της αποστολής ηγήθηκε ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ
και Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Καβάλας κ. Θ. Μαρκόπουλος, ο οποίος έκανε επαφές με παράγοντες του τουρισμού, επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου και έδωσε σειρά συνεντεύξεων σε Σερβικά τηλεοπτικά και ιντερνετικά μέσα, παρουσιάζοντας τα πλεονεκτήματα και τις ομορφιές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Παράλληλα επισκέφθηκε και συνεργάστηκε με τους Φορείς, Δήμους και επαγγελματίες της περιοχής που είχαν τα δικά τους περίπτερα στην έκθεση.
Ιδιαίτερη επισκεψιμότητα είχε η αποστολή της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, με πλήθος Σέρβων να ζητούν πληροφορίες για την περιοχή. Τους παρασχέθηκε πληροφοριακό έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό και κατευθύνσεις για να επιλέξουν τον προορισμό που θα τους ικανοποιήσει. Υπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι οι επισκέψεις τους θα πολλαπλασιαστούν κατά τις περιόδους των γιορτών αλλά και τη θερινή περίοδο.
Στα πλαίσια του στοχευμένου και εντός λογικών οικονομικών ορίων προγραμματισμού, η προβολή των τουριστικών πόρων της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, συνεχίζεται, παρέχοντας τη δυνατότητα σε Δήμους, Φορείς, επαγγελματίες να προγραμματίσουν συναντήσεις και επαφές για την προσέλκυση επισκεπτών αλλά και προβολή των προϊόντων τους.
↧
↧
Δρομείς από την Αλεξανδρούπολη στο 1ο Xanthi Old city Trail
Την Κυριακή 01 Μαρτίου διεξήχθη στην Ξάνθη το 1οXanthiOldcityTrail 14.300 μέτρων και ο Δρόμος Παλιάς Πόλης 4.200 μέτρων. Από την πόλη μας συμμετείχαν συνολικά 24 δρομείς μέλη των Δρομικών ομάδων της πόλης μας, της RunningTeamΕθνικού Αλεξ\πόλης και των Λύκων Κεχαγιόγλου , καθώς και ανεξάρτητοι δρομείς. Την δρομική αυτή εκδήλωση διοργάνωσαν με πολύ μεγάλη επιτυχία οι XanthiRunners καθώς είχε πολύ μεγάλη συμμετοχή από
δρομείς από όλη την περιφέρεια Αν . Μακεδονίας Θράκης αλλά και από άλλες πόλεις, συνολικά έτρεξαν 813 δρομείς , 400 στο XanthiOldcityTrail 14.300 μέτρων και 413 στο Δρόμο Παλιάς Πόλης 4.200 μέτρων(βάση των ανεπίσημων αποτελεσμάτων). Από την πλευράς μας να πούμε ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ στους φίλους Ξανθιώτες καθώς με δύο καλά οργανωμένες δρομικές εκδηλώσεις ενισχύουν την ανάπτυξη του δρομικού κινήματος στην Θράκη και φυσικά εμείς θα συμμετέχουμε σε αυτές τις εκδηλώσεις γιατί και τις έχουμε ανάγκη αλλά και γιατί διασκεδάζουμε κάνοντας την αγαπημένη μας συνήθεια . Μάλιστα δύο δρομείς από την πόλη μας πήραν πολύ καλές θέσεις , συγκεκριμένα ο Γιαννακάκης Χρήστος(Λύκοι Κεχαγιόγλου) ήταν 2ος στο XanthiOldcityTrail 14.300 μέτρων με χρόνο 1.09΄.19΄΄ και ο Κουφός Αντώνης (RunningTeam) 8ος στο Δρόμο Παλιάς Πόλης 4.200 μέτρων με χρόνο 14΄. 57΄΄
Για την ιστορία οι συμμετέχοντες από την πόλη μας ήταν :
1οXanthi Old city Trail 14.300 μέτρων με Running Team:
Χατζηπέμου Κων\νος
Μιτράκης Γιάννης
Ρούφος Γιάννης
Μόσχου Νίκος
Τσουκαλά Αριστέα
Ξενουδάκης Μιχάλης(RunningTeamκαι Λύκοι)
XanthiOldcityTrail 14.300 μέτρων με Λύκοι Κεχαγιόγλου:
Γιαννακάκης Χρήστος
Παπαδόπουλος Κων\νος
Τραβασάρος Γιώργος
Καλογιαννίδης Θωμάς
Τσοκαταρίδης Πέτρος
Μυλωνάς Παύλος
Λέργιος Δημήτριος
Φυλλαρίδης Χρήστος
Παπαλεξάνδρου Άννα
Λαλάκι Αναστασία
Παπαδόπουλος Στέφανος
Αρχοντούδι Γιώτα
Παναγιωτόπουλος Παναγιώτης
Δρόμος Παλιάς Πόλης 4.200 μέτρων με RunningTeam:
Κουφός Αντώνης
Μπαρμπαλιάς Κυριάκος
Λάτας Παναγιώτης
Αναξάρτητοι : Μόσχου Βασίλειος και Μπαξεβανίδης Γεώργιος
↧
Βόμβα Μεγατόνων!!! Παραιτήθηκε ο Διοικητής του Δ’ΣΣ Χρήστος Χαλκίδης
Παραιτήσεις δύο Αντιστράτηγων πριν καν συνεδριάσει το Συμβούλιο Αρχηγών. Το οποίο ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 10 το πρωί αλλά αναβλήθηκε χωρίς να δοθεί εξήγηση. Αυτή ήρθε με τις παραιτήσεις των δύο Αντιστρατηγων.
Ο ένας είναι ο Χρήστος Χαλκίδης διοικητής του Δ΄Σώματος Στρατού. Εξαιρετικός αξιωματικός με μεγάλη εμπειρία.
Ο δεύτερος είναι ο Κωνσταντίνος Βελεγράκης Επιθεωρητής Αναδιοργάνωσης Στρατού Ξηράς στο ΓΕΕΘΑ!
Οι λόγοι που τους οδήγησαν στην παραίτηση πριν καν τεθούν σε κρίση δεν έχουν γίνει γνωστοί .
Σίγουρα όμως αποτελούν “βόμβα” και απάντηση για τις κρίσεις που έγιναν.
Ποιοι είναι
Αντιστράτηγος Χρήστος Χαλκίδης
Ημερομηνία Γεννήσεως
9 Ιουλίου 1959
Τόπος Γεννήσεως
Κούκος - Πιερίας
Οικογενειακή Κατάσταση
Έγγαμος
1 Υιός 1 Κόρη
Εκπαίδευση
Απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, Τάξη 1981 (Ανθυπίλαρχος).
Παρακολούθησε τα Σχολεία Βασικής και Προκεχωρημένης Εκπαίδευσης της Σχολής Τεθωρακισμένων.
Παρακολούθησε τo Σχολείο Βασικής Εκπαίδευσης Αλεξιπτωτιστών.
Αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Πολέμου.
Αποφοίτησε από την Ακαδημία Διοίκησης των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Αποφοίτησε από την Σχολή Εθνικής Άμυνας.
Ξένες Γλώσσες
Γερμανικά.
Σταδιοδρομία
08 Μαρτίου 2013 έως σήμερα
Διοικητής Δ’ Σώματος Στρατού «ΘΡΑΚΗ».
08 Νοεμβρίου 2011
Διοικητής XV I M/K MΠ «ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ».
2011
Διευθυντής Δ’ Κλάδου του Γενικού Επιτελείου Στρατού.
2010-2011
Υποδιοικητής XVI M/K MΠ «ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ».
2009-2010
Διοικητής XXV ΤΘΤ «2ο ΣΙ- ΕΦΕΣΣΟΣ».
2008-2009
Δντής Β ‘ Κλάδου του Δ’ Σώματος Στρατού.
2007-2008
Επιτελάρχης ΧΧ Τεθωρακισμένης Μεραρχίας «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ».
2005-2007
Διευθυντής Γραφείου στη Διεύθυνση Τεθωρακισμένων του ΓΕΣ
Προγενέστερες Θέσεις
Διοικητής Μονάδος Τεθωρακισμένων καθώς και σε επιτελικές θέσεις Σχηματισμών.
Ηθικές Αμοιβές
Του έχουν απονεμηθεί όλα τα προβλεπόμενα για το βαθμό του παράσημα, μετάλλια και διαμνημονεύσεις.
Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Βελεγράκης
Ημερομηνία Γεννήσεως
20 Ιανουαρίου 1959
Τόπος Γεννήσεως
Εθιά Ηρακλείου Κρήτης
Οικογενειακή Κατάσταση
Έγγαμος
1 Υιός και 1 Κόρη
Εκπαίδευση
Απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, Τάξη 1981 (Ανθυπολοχαγός Πεζικού)
Είναι απόφοιτος όλων των προβλεπόμενων για το βαθμό του Σχολείων του Πεζικού και της Ανωτάτης Σχολής Πολέμου. Επιπλέον, έχει αποφοιτήσει από το σύνολο των Ελληνικών Σχολείων και εκπαιδεύσεων των Ειδικών Δυνάμεων, του Σχολείου Βολών Μάχης Ταχείας Αντίδρασης σε Κατοικημένο Τόπο, καθώς και του Τμήματος Επιβίωσης στο Πεδίο της Μάχης με Αντίσταση στην Ανάκριση, στο ΔΙΚΕΕ της Γερμανίας.
Εν ενεργεία Αλεξιπτωτιστής και Υποβρύχιος Καταστροφέας.
Σταδιοδρομία
10 Μαρτίου 2014 – σήμερα
Επιθεωρητής Αναδιοργάνωσης Στρατού Ξηράς στο ΓΕΕΘΑ
2013 – 2014
Διοικητής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων
2012 – 2013
Υποδιοικητής της ΑΣΔΕΝ
2011 – 2012
Υποδιοικητής της 95 ΑΔΤΕ
2010 – 2011
Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ
2009 – 2010
Διοικητής της Σχολής Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού (ΣΕΑΠ)
2008 – 2009
Διευθυντής Α΄ Κλάδου (ΔΑ΄Κ) στο Β΄ΣΣ
2006 – 2008
Διοικητής 7ου Ανεξαρτήτου Τακτικού Συγκροτήματος στην Κύπρο
2005 – 2006
Επιτελάρχης της 1ης ΤΑΞ ΚΔ-ΑΛ
2002 – 2005
Επιτελής στο ΓΕΣ/ΔΕΔ
1999 – 2002
Διοικητής Γ΄ Μοίρας Αμφιβίων Καταδρομών (ΜΑΚ)
1998 – 1999
Εκπαιδευόμενος στην ΑΣΠ
1996 – 1998
Υποδιοικητής Α΄ ΜΑΚ
1994 – 1996
Υποδιοικητής 35 ΜΚ στην Κύπρο
1991 – 1994
Αξιωματικός Επιχειρήσεων και Διοικητής Λόχου στη Γ΄ ΜΑΚ
1987 – 1991
Αξιωματικός Σωματικής Αγωγής, Διοικητής Λόχου και Διμοιρίτης στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων
1986 – 1987
Διοικητής Λόχου Αλεξιπτωτιστών στην 1η ΜΑΛ
1983 – 1986
Διοικητής Λόχου Αμφιβίων Καταδρομών στη Γ΄ ΜΑΚ
1982 – 1983
Διμοιρίτης Λόχου Υποψηφίων Βαθμοφόρων (ΛΥΒ) στο ΚΕΕΔ
1981 – 1982
Εκπαιδευόμενος στη Σχολή Πεζικού, στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ανορθοδόξου Πολέμου και στη Σχολή Αλεξιπτωτιστών
1977 – 1981
Εύελπις.
Διαμνημονεύσεις- Μετάλλια
Του έχουν απονεμηθεί όλες οι διαμνημονεύσεις, τα παράσημα και τα μετάλλια που προβλέπονται από το βαθμό του.
Αντιστράτηγος Χρήστος Χαλκίδης
Ημερομηνία Γεννήσεως
9 Ιουλίου 1959
Τόπος Γεννήσεως
Κούκος - Πιερίας
Οικογενειακή Κατάσταση
Έγγαμος
1 Υιός 1 Κόρη
Εκπαίδευση
Απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, Τάξη 1981 (Ανθυπίλαρχος).
Παρακολούθησε τα Σχολεία Βασικής και Προκεχωρημένης Εκπαίδευσης της Σχολής Τεθωρακισμένων.
Παρακολούθησε τo Σχολείο Βασικής Εκπαίδευσης Αλεξιπτωτιστών.
Αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Πολέμου.
Αποφοίτησε από την Ακαδημία Διοίκησης των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Αποφοίτησε από την Σχολή Εθνικής Άμυνας.
Ξένες Γλώσσες
Γερμανικά.
Σταδιοδρομία
08 Μαρτίου 2013 έως σήμερα
Διοικητής Δ’ Σώματος Στρατού «ΘΡΑΚΗ».
08 Νοεμβρίου 2011
Διοικητής XV I M/K MΠ «ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ».
2011
Διευθυντής Δ’ Κλάδου του Γενικού Επιτελείου Στρατού.
2010-2011
Υποδιοικητής XVI M/K MΠ «ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ».
2009-2010
Διοικητής XXV ΤΘΤ «2ο ΣΙ- ΕΦΕΣΣΟΣ».
2008-2009
Δντής Β ‘ Κλάδου του Δ’ Σώματος Στρατού.
2007-2008
Επιτελάρχης ΧΧ Τεθωρακισμένης Μεραρχίας «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ».
2005-2007
Διευθυντής Γραφείου στη Διεύθυνση Τεθωρακισμένων του ΓΕΣ
Προγενέστερες Θέσεις
Διοικητής Μονάδος Τεθωρακισμένων καθώς και σε επιτελικές θέσεις Σχηματισμών.
Ηθικές Αμοιβές
Του έχουν απονεμηθεί όλα τα προβλεπόμενα για το βαθμό του παράσημα, μετάλλια και διαμνημονεύσεις.
Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Βελεγράκης
Ημερομηνία Γεννήσεως
20 Ιανουαρίου 1959
Τόπος Γεννήσεως
Εθιά Ηρακλείου Κρήτης
Οικογενειακή Κατάσταση
Έγγαμος
1 Υιός και 1 Κόρη
Εκπαίδευση
Απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, Τάξη 1981 (Ανθυπολοχαγός Πεζικού)
Είναι απόφοιτος όλων των προβλεπόμενων για το βαθμό του Σχολείων του Πεζικού και της Ανωτάτης Σχολής Πολέμου. Επιπλέον, έχει αποφοιτήσει από το σύνολο των Ελληνικών Σχολείων και εκπαιδεύσεων των Ειδικών Δυνάμεων, του Σχολείου Βολών Μάχης Ταχείας Αντίδρασης σε Κατοικημένο Τόπο, καθώς και του Τμήματος Επιβίωσης στο Πεδίο της Μάχης με Αντίσταση στην Ανάκριση, στο ΔΙΚΕΕ της Γερμανίας.
Εν ενεργεία Αλεξιπτωτιστής και Υποβρύχιος Καταστροφέας.
Σταδιοδρομία
10 Μαρτίου 2014 – σήμερα
Επιθεωρητής Αναδιοργάνωσης Στρατού Ξηράς στο ΓΕΕΘΑ
2013 – 2014
Διοικητής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων
2012 – 2013
Υποδιοικητής της ΑΣΔΕΝ
2011 – 2012
Υποδιοικητής της 95 ΑΔΤΕ
2010 – 2011
Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ
2009 – 2010
Διοικητής της Σχολής Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού (ΣΕΑΠ)
2008 – 2009
Διευθυντής Α΄ Κλάδου (ΔΑ΄Κ) στο Β΄ΣΣ
2006 – 2008
Διοικητής 7ου Ανεξαρτήτου Τακτικού Συγκροτήματος στην Κύπρο
2005 – 2006
Επιτελάρχης της 1ης ΤΑΞ ΚΔ-ΑΛ
2002 – 2005
Επιτελής στο ΓΕΣ/ΔΕΔ
1999 – 2002
Διοικητής Γ΄ Μοίρας Αμφιβίων Καταδρομών (ΜΑΚ)
1998 – 1999
Εκπαιδευόμενος στην ΑΣΠ
1996 – 1998
Υποδιοικητής Α΄ ΜΑΚ
1994 – 1996
Υποδιοικητής 35 ΜΚ στην Κύπρο
1991 – 1994
Αξιωματικός Επιχειρήσεων και Διοικητής Λόχου στη Γ΄ ΜΑΚ
1987 – 1991
Αξιωματικός Σωματικής Αγωγής, Διοικητής Λόχου και Διμοιρίτης στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων
1986 – 1987
Διοικητής Λόχου Αλεξιπτωτιστών στην 1η ΜΑΛ
1983 – 1986
Διοικητής Λόχου Αμφιβίων Καταδρομών στη Γ΄ ΜΑΚ
1982 – 1983
Διμοιρίτης Λόχου Υποψηφίων Βαθμοφόρων (ΛΥΒ) στο ΚΕΕΔ
1981 – 1982
Εκπαιδευόμενος στη Σχολή Πεζικού, στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ανορθοδόξου Πολέμου και στη Σχολή Αλεξιπτωτιστών
1977 – 1981
Εύελπις.
Διαμνημονεύσεις- Μετάλλια
Του έχουν απονεμηθεί όλες οι διαμνημονεύσεις, τα παράσημα και τα μετάλλια που προβλέπονται από το βαθμό του.
http://www.onalert.gr
↧
Από το Νοσοκομείο Κατερίνης στο... Πεζικό στον Έβρο
Ένα λεωφορείο 55 θέσεων παρέδωσε η Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης στο 535 Μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικού του Ν. Έβρου. Το λεωφορείο, το οποίο εχρησιμοποιείτο για τις ανάγκες του πρώην Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Πέτρας Ολύμπου και τη μεταφορά των εργαζομένων, είχε περιπέσει σε αχρηστία λόγω οικονομικής
αδυναμίας για την επισκευή του.
Έτσι, ο διοικητής του Νοσοκομείου Αστέριος Φαρμάκης απέστειλε προς την 3η ΥΠΕ αίτημα δωρεάν παραχώρησης, που απευθυνόταν προς κάθε ενδιαφερόμενη υπηρεσία, στο πλαίσιο της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Το 535 Μ/Τ Πεζικού εκδήλωσε ενδιαφέρον και το λεωφορείο να βρίσκεται πλέον στην ιδιοκτησία του και το Στρατό να έχει αναλάβει την επισκευή του.
Η τελετή παράδοσης-παραλαβής έγινε το πρωί της Παρασκευής, ενώ υπογράφηκε και το σχετικό πρωτόκολλο ανάμεσα στον διοικητή του Νοσοκομείου κ. Φαρμάκη και τον διοικητή του Τάγματος κ. Ευαγγελίδη.
↧