Σε διευρυμένη σύσκεψη παρέστη ο Αναστάσιος Δημοσχάκης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Έβρου τη Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015, παρουσία των Βουλευτών του νομού του Προέδρου και των μελών του ΔΣ του Επιμελητηρίου Έβρου, καθώς και προέδρων και εκπροσώπων πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων σωματείων, ενώσεων και συνδέσμων του νομού και αφορούσε τον συντονισμό πρωτοβουλιών και ενεργειών για
την ανάδειξη και επίλυση των ζητημάτων του Νομού Έβρου, καθώς και τη διαμόρφωση ενός σχεδίου δράσης για την ανάπτυξη της περιοχής. Τα θέματα που τέθηκαν σε συζήτηση από το Επιμελητήριο είναι τα εξής:
Επιδότηση 12% του κόστους εργασίας
Ανάκτηση επιδότησης επιτοκίου και κρατικών ενισχύσεων με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου
ΑΕΠΙ και πνευματικά δικαιώματα
Επαναλειτουργία Εργοστασίου Ζάχαρης στην Ορεστιάδα
Επιτάχυνση αξιοποίησης ζεόλιθου με δημιουργία σύμπραξης φορέων
Δημιουργία Visa 72 ωρών για Τούρκους επισκέπτες
Διασύνδεση Έβρου με αγωγό Φυσικού Αερίου
Ηλεκτροκίνηση σιδηροδρομικής γραμμής Κιλκίς Ορμενίου
Επαναφορά καθεστώτος Visaστην Σαμοθράκη
Διόδια
ΟΑΕΕ, εργασιακά θέματα, ρύθμιση οφειλών σε δημόσιο
Παρεμπόριο, εντατικοποίηση ελέγχων στους παραμεθόριους σταθμούς
Ο Βουλευτής κ. Δημοσχάκης έκανε παρεμβάσεις στο σύνολο των θεμάτων, καταθέτοντας τις απόψεις και προτάσεις του. Διαβεβαίωσε, επίσης, πως είναι σύμφωνος με την καθιέρωση παρόμοιων συναντήσεων σε τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να υπάρχει μια συνέχεια και συνέπεια στον συντονισμό όλων των φορέων του Νομού, ενώ υπενθύμισε πως σκοπεύει να συνεργαστεί με τους υπόλοιπους Βουλευτές του Νομού, καθώς τους ενώνουν τα προβλήματα του Έβρου. Τέλος, με τη σειρά του κατέθεσε τις απόψεις και προτάσεις του και για μια σειρά επιπλέον θεμάτων όπως:
Αξιοποίηση τουριστικού προϊόντος Νομού Έβρου
Ρήτρα Νησιωτικότητας αναφορικά με τη Σαμοθράκη και δημιουργία Ρήτρας Ακριτικότητας
Πλημμύρες και αποζημιώσεις
Ο Αναστάσιος Δημοσχάκης δηλώνει παρών και ενεργός συμπαραστάτης σε κάθε προσπάθεια ανάδειξης και ανάπτυξης του Νομού Έβρου.
Γραπτή ερώτηση κατατέθηκε σήμερα από τον Βουλευτή Έβρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αναστάσιο Δημοσχάκη αναφορικά με τη Ρήτρα Νησιωτικότητας και την δυνατότητα δημιουργίας Ρήτρας Ακριτικότητας.
Οι αρμόδιοι Υπουργοί Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Γεώργιος Σταθάκης και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Νίκος Βούτσης ερωτώνται εάν η αρμόδια υπηρεσία του πρώην Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου για τον έλεγχο εφαρμογής της Ρήτρας Νησιωτικότητας στο νομοθετικό έργο υφίσταται και λειτουργεί, εάν λαμβάνεται υπόψη η νήσος της Σαμοθράκης, καθώς και εάν είναι σκόπιμο και δυνατό η δημιουργία μιας αντίστοιχης ρήτρας για τις ακριτικές περιοχές της χώρας, όπως ο Έβρος.
Ακολουθεί η γραπτή ερώτηση:
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ: 1. κ. Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού
2. κ. Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
ΘΕΜΑ: Εφαρμογή Ρήτρας Νησιωτικότητας και δημιουργία Ρήτρας Ακριτικότητας.
Με τον νόμο του Ελληνικού Κράτους Ν. 4150 του 2013 εισήχθη στην νομοπαρασκευαστική διαδικασία η Ρήτρα Νησιωτικότητας, η πρόβλεψη, δηλαδή, κάθε νομοσχέδιο που έρχεται προς ψήφιση στην Βουλή να μελετάται ως προς τις επιπτώσεις του στις Ελληνικές νησιωτικές περιοχές και να προτείνονται αντίστοιχα δράσεις, αντισταθμιστικές ενέργειες ή άλλες παρεμβάσεις σε σχέση με τις επιπτώσεις αυτές, πρόβλεψη που αποδίδει την δέουσα προσοχή στα νησιά μας σε οικονομικό και εθνικό επίπεδο. Με το πρόσφατο, μάλιστα, Προεδρικό Διάταγμα Π.Δ. 103 του 2014 περί του οργανογράμματος του τότε Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου προβλέπονταν η δημιουργία Τμήματος Εφαρμογής Ρήτρας Νησιωτικότητας υπό την Διεύθυνση Νησιωτικής Πολιτικής.
Η ακριβής και εμπεριστατωμένη μελέτη των επιπτώσεων του εκάστοτε νομοσχεδίου σε ευαίσθητες περιοχές και ομάδες της Ελληνικής επικράτειας μπορεί να βοηθήσει το κοινοβουλευτικό έργο σε επίπεδο παραγωγής νομοθεσίας, έτσι ώστε από τη μια να μη θίγονται υπέρμετρα κοινωνικές ομάδες και περιοχές ειδικού ενδιαφέροντος, όπως τα νησιά και οι ακριτικές περιοχές, και από την άλλη να προτείνονται έγκαιρα λύσεις και προσθήκες προώθησης των συμφερόντων τους.
Επίσης, οι πρόσφατες πλημμύρες στον Νομό Έβρου, με τις καταστροφικές τους για τον πρωτογενή τομέα, τις επιχειρήσεις και τις υποδομές του Έβρου συνέπειες, καθώς και η συνεχής απειλή πολλαπλών ζωονόσων με την οποία λειτουργεί ο κτηνοτροφικός κλάδος, όλα προβλήματα με άμεση σχέση με τη γειτνίασή του με ξένα κράτη ως μεθοριακός Νομός, καταδεικνύουν την αναγκαιότητα θέσπισης ενός είδους Ρήτρας Ακριτικότητας, βάση της οποίας θα εξετάζεται η επίπτωση κάθε νομοσχεδίου συγκεκριμένα σε ακριτικές περιοχές, οι οποίες λόγω της θέσης τους κινδυνεύουν από απομόνωση, ερήμωση, ακόμα και ανισομερή κατανομή της επαγγελματικής δραστηριότητας, λόγω πρακτικών αντικινήτρων για την επιχειρηματικότητα και λόγω στρεβλής ανταγωνιστικότητας με επιχειρήσεις όμορων χωρών. Η Ρήτρα αυτή καθίσταται σημαντική σε μια εποχή όπου ακόμα και θεσμοθετημένες εδώ και χρόνια βοηθητικές ενέργειες προς τον Νομό έχουν παγώσει, όπως η επιδότηση του κόστους εργασίας κατά 12% από τον ΟΑΕΔ, η οποία δεν έχει καταβληθεί μέχρι σήμερα.
Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1. Μετά τις τελευταίες αλλαγές στα οργανογράμματα των Υπουργείων, συνεχίζεται να υφίσταται υπηρεσία αρμόδια για την εφαρμογή της Ρήτρας Νησιωτικότητας; Εάν όχι, πότε προβλέπεται να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει αυτή;
2. Εφ’ όσων εξακολουθεί να υφίσταται, περιλαμβάνει στις μελέτες της τη νήσο Σαμοθράκη; Έχει τεθεί σε λειτουργία και έχει επεξεργαστεί τα τελευταία νομοσχέδια που κατατέθηκαν, με ιδιαίτερη μνεία στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης; Εάν ναι, ποια είναι τα συμπεράσματά της, ειδικά για τη νήσο της Σαμοθράκης, η οποία αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα με τον υπόλοιπο Νομό Έβρου;
3. Στα πρότυπα της Ρήτρας Νησιωτικότητας, σκοπεύετε να μελετήσετε την δημιουργία μιας αντίστοιχης Ρήτρας Ακριτικότητας για περιοχές όπως ο Νομός Έβρου; Θα μπορούσε η Ρήτρα αυτή να επεκταθεί και σε θέματα προτεραιοποίησης της χρηματοδότησης ακριτικών περιοχών, εκτός της νομοθετικής της διάστασης;
4. Θα μελετούσατε την αναβάθμιση της Ρήτρας Νησιωτικότητας (και πιθανώς μιας νέας Ρήτρας Ακριτικότητας) από παθητικό εργαλείο σε ενεργητικό, προωθώντας την ανάγκη νομοθετημάτων για τις ευαίσθητες αυτές περιοχές, αναφορικά με την οικονομική τους ανάπτυξη, την ευημερία των κατοίκων τους και, κυρίως, την ασφάλειά και προστασία τους;