Quantcast
Channel: ΦΑΡΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
Viewing all 11690 articles
Browse latest View live

Διαμαρτυρία προς τον ΟΛΠ για την εκ νέου τροποποίηση δεξαμενισμού του ΣΑΟΣ ΙΙ

$
0
0
Κύριοι,
Με ΟΡΓΗ και ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ διαμαρτυρόμαστε εντονότατα για την εκ νέου (τέταρτη εν σειρά) μονομερή, εκ μέρους σας τροποποίηση των ημερομηνιών δεξαμενισμού του Ε/Γ – Ο/Γ ΣΑΟΣ ΙΙ της εταιρείας μας.
Σύμφωνα με το από 19.03.2015 Πρόγραμμα Δεξαμενών της ιστοσελίδας, αναρτηθέν περί ώρα 15:30, ο δεξαμενισμός του ΣΑΟΣ ΙΙ «μετατίθεται αυτόματα λόγω αλλαγής



προγράμματος» για την χρονική περίοδο από την 23ηέως και την 25ηΜαρτίου 2015. Κάτι που αποδεδειγμένα, κατόπιν των, ήδη τεσσάρων, μέχρι σήμερα μονομερών σας αντίστοιχων τροποποιήσεων, δεν είναι επίσης σίγουρο. Και τούτο διότι ο από 15.10.2010 ¨Κανονισμός Λειτουργίας – Εκμετάλλευσης & Τιμολόγια Δεξαμενών¨, συνταχθείς από τον ίδιο τον Ο.Λ.Π., δίνει τη δυνατότητα στον εκάστοτε πλοιοκτήτη του ήδη ευρισκόμενου στη δεξαμενή πλοίου να αιτηθεί είτε εμπρόθεσμα είτε εκπρόθεσμα και να λάβει όσες παρατάσεις θελήσει.
Σαφώς και υπάρχει πρόβλεψη, στον εν λόγω Κανονισμό, επιβολής προσαυξήσεων από τον Ο.Λ.Π. προς τον εκάστοτε πλοιοκτήτη, επί του ημερήσιου μισθώματος της δεξαμενής, οι οποίες κυμαίνονται από 50% έως και 200% ανάλογα με τον χαρακτήρα της αίτησης παράτασης (εμπρόθεσμης ή εκπρόθεσμης).
Από την άλλη πλευρά όμως, βάσει του ίδιου Κανονισμού, ο πλοιοκτήτης που αναμένει στη σειρά προκειμένου να δεξαμενίσει το πλοίο του μόλις αδειάσει η επίμαχη δεξαμενή, όσες τροποποιήσεις των ημερομηνιών δεξαμενισμού και αν του έχουν μονομερώς ανακοινώσει, δύναται απλά είτε να εξακολουθήσει να αναμένει καρτερικά, δεδομένου πως ο δεξαμενισμός του πλοίου του είναι υποχρεωτικό να πραγματοποιηθεί βάσει Νόμου και εντός συγκεκριμένης προθεσμίας, είτε να τα «μαζέψει και να φύγει» αξιώνοντας από τον Ο.Λ.Π. το ποσό που ήδη εξ αρχής έχει προκαταβάλει, σενάριο ανέφικτο στη πράξη λόγω της προαναφερθείσας υποχρέωσής του.
Συμπερασματικά, καθίσταται προφανές πως ο εν λόγω Κανονισμός, αφενός μεν καλύπτει «νομικά» τον Ο.Λ.Π. για τις όσες μονομερείς τροποποιήσεις των ημερομηνιών δεξαμενισμού του πλοίου της έχει δεχθεί και θα δεχθεί η εταιρεία μας, μέχρι τον τελικό δεξαμενισμό του ΣΑΟΣ ΙΙ, όποτε αυτός μέλλει προκύψει, αφετέρου δε δεν παρέχει κανένα κίνητρο στον ίδιο τον Ο.Λ.Π. να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος που δημιουργεί στο απομονωμένο – ακριτικό νησί της Σαμοθράκης, η συνεχής τροποποίηση των ημερομηνιών ακινησίας του πλοίου μας, συνέπεια της «νόμιμης» συμπεριφοράς του ίδιου του Ο.Λ.Π..
Και εκεί ακριβώς είναι η διαφορά ανάμεσα στη Σαμοθράκη, η οποία συγκαταλέγεται στα νησιά που έως και σήμερα εξυπηρετούνται αποκλειστικά και μόνο με ένα πλοίο, απούντος οποιουδήποτε άλλου μεταφορικού μέσου, και σε νησιά της λοιπής επικράτειας, τα οποία διαθέτουν περισσότερα πλοία αλλά και αεροπορικά μεταφορικά μέσα. Διαφορά η οποία δεν έχει γίνει αντιληπτή έως και σήμερα από τους διοικούντες του Ο.Λ.Π.. Διαφορά η οποία δεν έχει να κάνει με την «νομική» κάλυψη των ενεργειών του Ο.Λ.Π. αλλά με την «ηθική» κάλυψη αυτών.
Το γεγονός πως εδρεύετε στο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της Ελλάδας, όπου όλα τα αγαθά και τα μέσα συγκοινωνίας βρίσκονται σε αφθονία, σαφώς δεν συνεπάγεται πως παντού ισχύει η ίδια κατάσταση. Οι κάτοικοι της Σαμοθράκης, οι οποίοι ηθελημένα και ευτυχώς φυλάττουν Θερμοπύλες, έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με ελλείψεις στοιχειωδών αγαθών και υπηρεσιών, αναγκασμένοι να μεταβαίνουν στην Αλεξανδρούπολη, το μοναδικό λιμάνι σύνδεσης του νησιού, προκειμένου να τους παρασχεθεί η αρμόζουσα ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, να συναλλαχθούν με Υπηρεσίες, να προμηθευτούν είδη πρώτης ανάγκης.
Εάν λοιπόν, τα όσα σας παραθέτουμε διαμαρτυρόμενοι τυγχάνουν της κατανόησής σας, δεδομένης της έως και σήμερα αδιαφορίας σας, διαμέσου των αλλεπάλληλων ενεργειών σας, καλείστε να τροποποιήσετε τον «ραμμένο στα μέτρα» του Ο.Λ.Π., Κανονισμό Δεξαμενών προς αποκατάσταση των αδικιών που αυτός επιφέρει και της οργής και της αγανάκτησης των Σαμοθρακιτών και της εταιρείας μας.
Το Ε/Γ – Ο/Γ ΣΑΟΣ ΙΙ μεταβαίνει στον Πειραιά, βάσει της τελευταίας αναβολής ακινησίας που αιτήθηκε και έλαβε η εταιρεία μας από τη Δ.Θ.Σ. Β’ του Υπουργείου, καθώς ήδη τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει. Και να είστε βέβαιοι πως θα αναζητηθούν ευθύνες για την οποιαδήποτε άσχημη κατάληξη θα έχει στη ζωή και τις ανάγκες των Σαμοθρακιτών, η καθυστέρηση που θα προκύψει στην επιστροφή του πλοίου στη γραμμή Σαμοθράκης – Αλεξανδρούπολης, απόρροια της συνεχιζόμενης αδιάφορης στάσης που τηρεί ο Οργανισμός σας με την κάλυψη που προσφέρει ο ιδιόγραφός του ¨Κανονισμός¨. 
         

Για την Αγ. Ευστάθιος Ν.Ε.,
Μαρία Μανούση


ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΚΑΜΑΡΙΩΤΙΣΣΑ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ
 
Γραφείο Αλεξ/πολης: Αίνου 9
Τηλέφωνο : +30 25510 83911 Fax: +30 25510 33028 E-mail: info@saos.gr


Αλεξανδρούπολη, 20.03.2015
Προς:                    ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε.

Υπόψη:                                Διοικητικού Συμβουλίου

Κοιν:                      1. Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού, κ. Γιώργο Σταθάκη
                                2. Αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας, κ. Θοδωρή Δρίτσα
                                3. Βουλευτές Νομού Έβρου:
                                α) κα. Αναστασία Γκαρά
                                β) κ. Γεώργιο Καϊσά
                                γ) κ. Δημήτριο Ρίζο
                                δ) κ. Αναστάσιο Δημοσχάκη
                                4. Δήμαρχο Σαμοθράκης, κ. Αθανάσιο Βίτσα
                                5. Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, κ. Ευάγγελό Λαμπάκη
                                6. Α.Λ.Σ. – ΕΛ. ΑΚΤ. / Δ.Θ.Σ. Β΄
                                7. Κεντρικό Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης
                                8. Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς - Τμήμα Δεξαμενών – κα. Αθανάσογλου
                                9. Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Θέμα:                    Διαμαρτυρία προς τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς Α.Ε. περί εκ νέου (τέταρτης εν σειρά) μονομερούς τροποποίησης ημερομηνιών δεξαμενισμού του Ε/Γ – Ο/Γ ΣΑΟΣ ΙΙ Ν.Π. 10599, για την περίοδο από 23 Μαρτίου έως και 25 Μαρτίου 2015.



Εγκαίνια του αναβαθμισμένου Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης (εικόνες)

$
0
0
Το Σάββατο 28 Μαρτίου 2015 και ώρα 8:00μ.μ. θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του αναβαθμισμένου Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης.
Η αναβάθμιση του Μουσείου, ο εξοπλισμός των χώρων του και η ανάδειξη της συλλογής της Ελένης Φιλιππίδη υλοποιήθηκε στα πλαίσια του επιχειρησιακού προγράμματος «Μακεδονία - Θράκη 2007-2013» και οι επεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλους τους χώρους του μουσείου



αφορούσαν στη λειτουργική και αισθητική του αναβάθμιση και στην ενίσχυση του πολυδιάστατου πολιτιστικού, εκπαιδευτικού και κοινωνικού του ρόλου.
Συγκεκριμένα, ο ισόγειος χώρος αναβαθμίστηκε αισθητικά και εξοπλίστηκε τεχνολογικά με τα πιο σύγχρονα μέσα για την καλύτερη εξυπηρέτηση των εκδηλώσεων, ομιλιών, εκθέσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων που διοργανώνει το μουσείο ενώ παράλληλα δημιουργήθηκε πωλητήριο αναμνηστικών ειδών και εκδόσεων. Στον ημιόροφο αναπτύχθηκε η μόνιμη έκθεση με τη συλλογή της λαογράφου Ελένης Φιλιππίδη που περιλαμβάνει μοναδικά εκθέματα από τη ζωή και τις δραστηριότητες των Σαρακατσάνων της Θράκης. Στον πρώτο όροφο ολοκληρώθηκε η μόνιμη έκθεση με την ιστορία της Αλεξανδρούπολης που περιλαμβάνει θεματικές ενότητες για τη δημιουργία και την ανάπτυξη της πόλης, που αρθρώνονται μέσα από μια σύγχρονη μουσειολογική προσέγγιση με διαδραστικά οπτικοακουστικά μέσα και προβολές. Τέλος, στον υπόγειο χώρο οργανώθηκαν τα αρχεία, οι συλλογές και η βιβλιοθήκη του Μουσείου.





Η μεγάλη ώρα για την Νίκη Αλεξανδρούπολης έφτασε. Την Κυριακή στις 17:00 στο «Μιχάλης Παρασκευόπουλος»

$
0
0
Τελευταία και πιο κρίσιμη αγωνιστική του πρωταθλήματος για την ομάδα της Νίκης Αλεξανδρούπολης.
Την Κυριακή 22 Μαρτίου 2015 και ώρα 17:00, στο κλειστό γυμναστήριο της Αλεξανδρούπολης «Μιχάλης Παρασκευόπουλος» η Νίκη αντιμετωπίζει τη ομάδα της Α.Ε Κομοτηνής και από το αποτέλεσμα εξαρτάται η άνοδος της ομάδας μας στη Α2 του Πρωταθλήματος Γυναικών.
Το παιχνίδι χαρακτηρίζεται και σαν τελικός αφού



η Νίκη μετά από 17 αγώνες μετράει 17 νίκες και στον τελευταίο αγώνα της απαιτείται να κερδίσει ή να «πάρει» τουλάχιστον 2 σετ απέναντι στην ομάδα της Κομοτηνής αφού στον πρώτο γύρο την είχε κερδίσει με 3-1 σετ.
ΟΛΟΙστο γήπεδο να βοηθήσουμε την ομάδα της πόλης μας και να πανηγυρίσουμε την άνοδο μετά από μια ομολογουμένως πετυχημένη αγωνιστική χρονιά!
Κυριακή 22 Μαρτίου 2015 και ώρα 17:00, στο «Μιχάλης Παρασκευόπουλος» της Αλεξανδρούπολης




Κατάσχεση οστράκων ακατάλληλων για ανθρώπινη κατανάλωση στην Αλεξανδρούπολη

$
0
0
Ένας τόνος και επτακόσια πενήντα επτά κιλά (1.757 kgr) όστρακα ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν τις πρωινές ώρες σήμερα, από στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης.
Συγκεκριμένα, στελέχη των Γραφείων Αλιείας και Ασφαλείας της ανωτέρω Λιμενικής Αρχής, κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών, εντόπισαν στην περιοχή της Μαρώνειας Ροδόπης Φ.Ι.Χ. όχημα με οδηγό έναν 47χρονο, ο οποίος



μετέφερε μεγάλη ποσότητα οστράκων, ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση, με σκοπό την πώληση - εμπορία.
Ειδικότερα, διαπιστώθηκε πως το ανωτέρω Φ.Ι.Χ. όχημα έφερε δεκατρείς (13) σάκους με όστρακα του είδους ''αχιβάδα''συνολικού βάρους διακοσίων πενήντα πέντε κιλών (255 kgr)και πενήντα επτά (57) σάκους με όστρακα του είδους ''τελλίνα''συνολικού βάρους χιλίων πεντακοσίων δύο κιλών (1.502 kgr) εκ των οποίων τα εννιακόσια είκοσι ένα κιλά (921 kgr) ήταν υπολειπομένων διαστάσεων.
Από την οικεία Λιμενική Αρχή, που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθη ο 47χρονος οδηγός, ενώ κατασχέθηκε το Φ.Ι.Χ. όχημα καθώς και οι ανωτέρω ποσότητες των οστράκων.


Ανεύρεση πτώματος στον Έβρο

$
0
0
Ανευρέθη, χθες (19-3-2015) το πρωί, στην αγροτική περιοχή του Ασημένιου Έβρου, ένα πτώμα ανδρός, ηλικίας 33 ετών, μη νόμιμου μετανάστη, υπηκόου Πακιστάν.
Η σορός μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, ενώ από τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν υπάρχουν ενδείξεις εγκληματικής ενέργειας.
Την προανάκριση ενεργεί



το Τμήμα Ασφάλειας Διδυμοτείχου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ορεστιάδας.


Η Ηellenic Seaplanes κινείται στη δημιουργία υδατοδρομίου στην Αλεξανδρούπολη

$
0
0
Μέσα στο Μάρτιο η Hellenic Seaplanes Α.Ε., τεχνικός σύμβουλος του ΟΛΘ, θα καταθέσει στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Μεταφορών τον φάκελο για την αδειοδότηση υδατοδρομίου στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ενώ παράλληλα προωθεί τις ενέργειες, ώστε σε συνεργασία με κατά τόπους φορείς διαχείρισης λιμένων, να δημιουργήσει ένα δίκτυο υδατοδρομίων στη βόρειο Ελλάδα.  



 «Εκτιμούσαμε ότι τον Μάιο του 2015 και εφόσον είχαμε έγκαιρα τις αδειοδοτήσεις, θα θέταμε σε λειτουργία τα πρώτα υδατοδρόμια σε Βόλο, Αλλόνησο, Σκόπελο αλλά και Σκύρο, ξεκινώντας επίσης και πτήσεις charter σε Τήνο και Πάτμο. Οι εξελίξεις  των τελευταίων μηνών έφεραν καθυστερήσεις, αυτό όμως δεν αλλάζει τα σχέδια της Hellenic Seaplanes που αφορούν στη δημιουργία και λειτουργία 100 υδατοδρομίων και την προμήθεια 20 υδροπλάνων, στην πρώτη φάση ανάπτυξης της εταιρείας μας», δήλωσε στηVoria.gr o πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Seaplanes, Nικόλας Χαραλάμπους. 
Όπως είπε ο κ. Χαραλάμπους, μέτοχος και ο ίδιος της Hellenic Seaplanes, το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας που για την πρώτη φάση ανάπτυξης έχει προϋπολογίσει επενδύσεις ύψους περίπου 140 εκατ. ευρώ, υποστηρίζουν Ελλαδίτες και Κύπριοι επιχειρηματίες, αμερικανικό fund που διαχειρίζεται στόλο αεροσκαφών, ιταλική κατασκευαστική εταιρεία όπως και επενδυτική εταιρεία του Λονδίνου. 
 «Η παρούσα κατάσταση της οικονομικής αστάθειας και όλη η φιλολογία περί ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, βάζει τους επενδυτές σε μία στάση αναμονής», σημειώνει για να προσθέσει, όμως, ότι η Hellenic Seaplanes δημιουργήθηκε πριν δύο χρόνια, δηλαδή σε περιβάλλον κρίσης για την ελληνική οικονομία και οπωσδήποτε είναι σταθερά προσηλωμένη στην υλοποίηση του στόχου της.
Η εταιρεία βλέπει μακριά καθώς, όπως υπογραμμίζει ο κ. Χαραλάμπους, «η Ελλάδα μπορεί να γίνει η Μέκκα των υδροπλάνων».
Έχει ήδη αρχίσει τις διαδικασίες δημιουργίας 13 υδατοδρομίων σε νησιά και παραθαλάσσιες περιοχές, μέσω ιδιωτικής επένδυσης, επιπλέον 7 σε λίμνες (τις περισσότερες στη Βόρειο Ελλάδα), ενώ λειτουργεί και σαν τεχνικός σύμβουλος αδειοδότησης για 5 υδατοδρόμια, συμπεριλαμβανομένου του υδατοδρομίου της Θεσσαλονίκης. 
 «Στη Θεσσαλονίκη, προβλέπεται από την πρόταση, η δημιουργία υδατοδρομίου 4 θέσεων. Το έργο θα κατασκευάσει η ΟΛΘ ΑΕ, η οποία προφανώς θα αναζητήσει, μέσω διαγωνισμού, ανάδοχο που θα αναλάβει τη λειτουργία του υδατοδρομίου, κάτι που βεβαίως θα ενδιαφέρει τη Hellenic Seaplanes», είπε ο κ. Χαραλάμπους. 
Η Ηellenic Seaplanes, βλέπει τη λειτουργία υδατοδρομίου στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο ενός δικτύου με πολλούς προορισμούς. Έτσι, κινείται για τη δημιουργία 3 υδατοδρομίων στη Χαλκιδική – σε Ν. Μουδανιά, Ουρανούπολη και Νικήτη- σε Καβάλα, Θάσο και Αλεξανδρούπολη, με scheduled αλλά και charter πτήσεις. 
 «Η δημιουργία και λειτουργία μεγάλων πολυτελών ξενοδοχειακών συγκροτημάτων στη Χαλκιδική μας δείχνει ότι μπορούν να λειτουργήσουν και ιδιωτικά υδατοδρόμια», τόνισε ο CEO της Hellenic Seaplanes. 
Σε αυτό το σχεδιασμό η εταιρεία εντάσσει και συνδέσεις με λίμνες της βόρειας Ελλάδας, στους νομούς Κοζάνης, Σερρών, Φλώρινας και Ιωαννίνων. 
Η κατασκευή ενός υδατοδρομίου δεν απαιτεί ούτε μεγάλα κεφάλαια, ούτε πολύ χρόνο. Το κόστος ενός υδατοδρομίου είναι στις 100.000- 150.000 ευρώ και ο χρόνος κατασκευής δεν ξεπερνάει τον ενάμισι μήνα. 
 «Η ανάπτυξη δικτύου υδατοδρομίων σκοντάφτει τρόπον τινά στο μεγάλο χρόνο που απαιτείται για τις αδειοδοτήσεις. Για την έκδοση αδείας, ο σχετικός φάκελος πρέπει να περάσει από 14 υπηρεσίες. Σε ό,τι δε αφορά στο ύψος της επένδυσης, το μεγαλύτερο κόστος αφορά στην προμήθεια των σκαφών καθώς ένα νέο υδροπλάνο κοστίζει 7-7,5 εκατ.ευρώ».
H Hellenic Seaplanes υποστηρίζει ότι από τη στιγμή που θα δημιουργηθεί και θα αρχίσει να λειτουργεί το υδατοδρόμιο Θεσσαλονίκης, στην επόμενη 5ετία, αυτό θα μπορούσε να πάρει χαρακτήρα μητροπολιτικό, με συνδέσεις με προορισμούς στην Τουρκία, καθώς και σε άλλες όμορες  χώρες. 
Σε αυτή τη φάση, η εταιρεία, που κατασκευάζει την πρώτη τεχνική της βάση στη Χαλκίδα και ετοιμάζεται για την επόμενη στη Κυλλήνη, έχει ένα ιδιόκτητο υδροπλάνο σταθμευμένο στη Κωπαΐδα και τρία μισθωμένα που βρίσκονται στη Γερμανία. 
Το όφελος που θα υπάρξει από τη λειτουργία δικτύου υδατοδρομίων για τον τουρισμό, αλλά και την εξυπηρέτηση των κατοίκων νησιωτικών περιοχών, είναι τόσο προφανές που καταντά αυταπόδεικτο. 

της Άννης Καρολίδου


Ο βραχώδης Ναός των Αγίων Θεοδώρων στην Αλεξανδρούπολη (ΦΩΤΟ)

$
0
0
Μερικά χιλιόμετρα Β.Δ. του Άβαντα, σχεδόν δίπλα στη σιδηροδρομική γραμμή Αλεξανδρουπόλεως – Κομοτηνής και πριν από τα ορυχεία της Κίρκης, υπάρχει ένα σπήλαιο, μέσα στο οποίο διαμορφώνεται ένα παλαιό ασκητήριο με τοιχογραφίες.
Το σπήλαιο αυτό βρίσκεται στον δρόμο που ακολουθούσαν οι πεζοί ταξιδιώτες κατά τη βυζαντινή και τη οθωμανική περίοδο κατευθυνόμενοι από το Δέλτα του Έβρου προς την Γρατιανούπολη και τα Κουμουτζηνά (Κομοτηνή) και μερικά



χιλιόμετρα μετά από τα γνωστά βυζαντινά φρούρια του Ποταμού και του Άβαντα. Το σπήλαιο αυτό είναι γνωστό στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής ως ο βραχώδης Ναός των Αγίων Θεοδώρων.
Η ακριβής θέση του Ναού είναι στη περιοχή Ζωναίου όρους, στη κοιλάδα του ποταμού «Ειρήνης ρέμα» που βρίσκεται κοντά και στα Ανατολικά της Αλεξανδρούπολης και κινείται με κατεύθυνση B.Δ. – Ν.Α. για να εκβάλλει στο Θρακικό Πέλαγος (στη περιοχή Μαϊστρου). Στη σχηματιζόμενη από τον ποταμό Ειρήνης κοιλάδα περνά και η σιδηροδρομική γραμμή, σχεδόν δίπλα από το ποτάμι και κάτω από το σπήλαιο και ένθεν και ένθεν βρίσκονται πολλά άλλα σπήλαια! Σε ένα από αυτά τα σπήλαια είναι και το παρεκκλήσι των Αγίων Θεοδώρων με τοιχογραφίες που χρονολογούνται από τον 11ο και 13ο αιώνα. Το σπήλαιο των Αγίων Θεοδώρων είναι διαμορφωμένο σε ναΐδριο με την προσθήκη χτιστού τέμπλου και με την τοιχογράφηση των επιφανειών του βράχου, θυμίζοντας τις σπηλαιώδεις εκκλησίες της Καππαδοκίας.
Oι τοίχοι και το εικονοστάσιο είναι πλούσια διακοσμημένοι με βυζαντινές τοιχογραφίες που πρέπει να έχουν γίνει σε δύο φάσεις. Η πρώτη χρονολογείται στα τέλη του 11ου αιώνα και ανήκει στη λεγόμενη «μοναστική» τεχνοτροπία, η δεύτερη στη στροφή του 12ου με τον 13ο αιώνα και διακρίνεται από τα χαρακτηριστικά της λεγόμενης «μεταβατικής εποχής». Η τέχνη τους αντανακλά τη μεγάλη παράδοση των αγιογραφιών της Κωνσταντινούπολης.
Από την είσοδο στο σπήλαιο ένας διάδρομος οδηγεί σε μία αίθουσα, όπου ένα κτιστό τέμπλο διαμορφώνει το Βήμα. Η ιστόρηση καλύπτει μέρος από τις επιφάνειες του διαδρόμου, της αίθουσας, ολόκληρο το τέμπλο και τις πλευρές του ιερού. Διακρίνονται, όπως προαναφέραμε, δύο στρώματα τοιχογραφιών, (11ου και 13ου αιώνα), ενώ δεν αποκλείεται να υπήρχε και ένα τρίτο στρώμα. Δεν ιστορήθηκε ποτέ ολόκληρο το ασκητήριο. Εικονογραφικό πρόγραμμα εντοπίζεται μόνον στο Ιερό και στο τέμπλο, αλλά ό,τι σώζεται επιτρέπει να υποθέσουμε πως το ασκητήριο ήταν αρχικά αφιερωμένο στην Παναγία.
Στο παλαιότερο στρώμα ανήκουν ένας Αρχάγγελος (νότια πλευρά του διαδρόμου), η Κοίμηση της Θεοτόκου (νότια πλευρά του σπηλαίου), υπολείμματα παραστάσεων δύο Αγίων (βόρεια κόγχη του τέμπλου) και ελάχιστα λείψανα (συντομογραφία ΜΡ ΘΥ και ίχνη φωτοστεφάνου) από παράσταση της Παναγίας (στη νότια πλευρά του σπηλαίου). Στο νεότερο στρώμα ανήκουν οι περισσότερες παραστάσεις, ένα χέρι από αδιάγνωστη μορφή ή παράσταση (στη νότια πλευρά του σπηλαίου), αι Απόστολοι Πέτρος και Παύλος (στη νότια πλευρά του σπηλαίου, στα δυτικά του αρχαγγέλου του πρώτου στρώματος) και λείψανα παραστάσεως αγνώστου αγίου (στη νότια πλευρά του σπηλαίου, ανατολικώς της παραστάσεως της Κοιμήσεως).
Στο Ιερό σώζονται στην κόγχη η δεόμενη Θεοτόκος με τον Χριστό σε μετάλλιο στον τύπο της Βλαχερνίτισσας, στο βόρειο τμήμα του ανατολικού τοίχου ένας άγγελος και στον βόρειο τοίχο, χαμηλά, μία μορφή αδιαγνώστου αγίου. Στη βόρεια πλευρά του σπηλαίου η ιστόρηση οργανώνεται σε δύο ζώνες, από τις οποίες η κάτω περιλαμβάνει μεμονωμένους Αγίους και η πάνω συνθέσεις και έναν Άγιο. Στην κάτω ζώνη παριστάνονται ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος ολόσωμος, λείψανα από ζεύγος ολόσωμων ιεραρχών σε ορθογώνιο πλαίσιο (στον έναν αναγνωρίζεται ο Μέγας Βασίλειος), σε κόγχη υπολείμματα από παράσταση αδιάγνωστης Αγίας (ίσως της Αγίας Παρασκευής) και ο Αγιος Δανιήλ ο Στυλίτης επί κίονος.
Στη πάνω ζώνη σώζονται ο Άγιος Προκόπιος σε εγκόλπιο, ο Ασπασμός (συνάντηση Παναγίας και Ελισάβετ), η παράσταση «Μήτηρ Θεού η Επίσκεψις» (ένθρονη, βρεφοκρατούσα Παναγία με σεβίζοντες αρχαγγέλους). Στο κτιστό τέμπλο παριστάνονται σε κόγχες η Παναγία αριστεροκρατούσα (βόρεια κόγχη) και αδιάγνωστη μορφή (νότια κόγχη), Παναγία Βρεφοκρατούσα δίπλα στη νότια κόγχη, ο Ευαγγελισμός (εκατέρωθεν της Ωραίας Πύλης) και τέλος η Μεγάλη Δέηση (Απόστολοι, τρίμορφο – ο Χριστός Φωτοδότης-, Αρχάγγελοι Ουρουήλ και Ραφαήλ).
Από τις παραστάσεις του ασκητηρίου ξεχωρίζουν για τη υψηλή ποιότητά τους η μεγαλοπρεπής και μνημειακή παράσταση «Θεοτόκος Επίσκεψις» και η επίσης μνημειακή Δέηση. Στο ζωγράφο που φιλοτέχνησε τις δύο αυτές παραστάσεις αναγνωρίζονται η απόλυτη κυριαρχία της υστεροκομνήνειας τέχνης και η γνώση των τάσεων των αρχών του 13ου αιώνος. Είναι βέβαιο ότι γνωρίζει καλά την τέχνη της Κωνσταντινουπόλεως, αν δεν προέρχεται από αυτήν. Το ασκητήριο σήμερα τιμάται επ’ ονόματι των Αγίων Θεοδώρων.
Οι Άγιοι Θεόδωροι, ως τοποθεσία ήταν γνωστή στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, όμως η εκκλησία εντός του σπηλαίου, όπως αναφέρουν παλαιοί κάτοικοι της περιοχής, ανακαλύφθηκε σχετικά πρόσφατα, λίγο μετά τον πόλεμο, κατά λάθος από έναν κυνηγό. Μάλιστα στη περιοχή αυτή πραγματοποιούντο οι ημερήσιες εκδρομές των σχολείων της Αλεξανδρούπολης, όπου το τρένο σταματούσε ακριβώς κάτω από το σπήλαιο με τον Ναό. Επίσης λέγεται, πως επί Τουρκοκρατίας χρησιμοποιήθηκε ο βραχώδης αυτός Ναός ως κρυφό σχολείο. Μάλιστα πολλοί ντόπιοι λένε πως σε αυτά τα μέρη μαρτύρησαν οι συγκεκριμένοι Άγιοι Θεόδωροι στους οποίους είναι αφιερωμένος ο Ναός και οι οποίοι δεν είναι οι ίδιοι που εορτάζουν το πρώτο Σάββατο μετά την Καθαρά Δευτέρα.
Από το εορτολόγιο της Εκκλησίας μας προκύπτει ότι Άγιους, Όσιους και Οσιομάρτυρες με το όνομα Θεόδωρος εορτάζουμε αρκετούς σε διάφορα μέρη της Ελλάδος καθώς ήταν συνηθισμένο όνομα. Στη περιοχή δε αυτή ο Βραχώδης ναός πανηγυρίζει τον μήνα Μάιο. Μετά την κατοχή η περιοχή αυτή χρησιμοποιείται από τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής για να εκδράμουν την Καθαρή δευτέρα και την Πρωτομαγιά. Ποιος από τους παλαιότερους αυτής της πόλης δεν έχει κάνει εκεί Πρωτομαγιά, δεν έχει περπατήσει μέσα στα νερά του ποταμού Ειρήνης, δεν έχει κάνει εξερεύνηση στους βράχους και τις σπηλιές της περιοχής ή δεν έχει πάει ημερήσια εκδρομή σιδηροδρομικά με το σχολείο του εκεί;
Σήμερα, εκτός από τον δρόμο που ξεκινά κάτω από τους Πύργους του Άβαντα, υπάρχει και δεύτερος δασικός δρόμος, από το χωριό Ιάνα, (Βόρεια της πόλης) και στρίβοντας αριστερά από την Εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, μέσω του Δασικού χώρου αναψυχής, ο οποίος συναντά τον πρώτο δρόμο του Πόταμου στο σημείο διασταύρωσής του με το ρέμα Ειρήνης.

















Έφυγε... ο φίλος της Λέσχης Πετοσφαίρισης Αλεξανδρούπολης, ο αγαπημένος μας κυρ Κώστας

$
0
0
Έφυγε... ο αγαπημένος παππούς της Λέσχης Πετοσφαίρισης Αλεξανδρούπολης, ο Κώστας Τσακίρης, ο κατεξοχήν εκφραστής του οράματος της για ανιδιοτελή προσφορά στο Βόλεϊ της Αλεξανδρούπολης, ο ''Επίτιμος''Πρόεδρός της. 
Ο κυρ Κώστας όπως τον γνωρίζαμε όλοι στην οικογένεια του Βόλεϊ της Αλεξανδρούπολης, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 81 ετών, στο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης εξαιτίας σοβαρών αναπνευστικών προβλημάτων. 
Όλοι τον θυμούνται με το αγαπημένο του μοτοποδήλατο να οργώνει την πόλη χειμώνα-καλοκαίρι και να βρίσκεται πάντα κοντά στις ομάδες και τους ανθρώπους του Βόλεϊ.




Ένας Κύριος με το Κ κεφαλαίο, πάντα είχε με ένα καλό λόγο για όλους και Μία λαχτάρα : να βλέπει όλους τους ανθρώπους του Βόλεϊ της Αλεξανδρούπολης ενωμένους και αγαπημένους. Έτσι φρόντιζε να αμβλύνει αντιπαραθέσεις αφού ήταν πατέρας, αδελφός και κυρίως Φίλος με όλους.
Αγαπούσε ιδιαίτερα τους μικρούς αθλητές και τις μικρές αθλήτριες και τους φρόντιζε στο γήπεδο ή όπου αλλού τους συναντούσε (οι λουκουμάδες και οι σοκολάτες ήταν τα αγαπημένα του κεράσματα).
Με καταπληκτική διαύγεια πνεύματος μέχρι τέλους διάβαζε αθλητικές εφημερίδες, βιβλία και ενημερωνόταν με κάθε τρόπο για όλους και για όλα που αφορούσαν το Βόλεϊ της Αλεξανδρούπολης αλλά και για τον αγαπημένο του προσφυγικό Πανιώνιο. Γνώριζε όλους τους αθλητές, προπονητές και παράγοντες του Ελληνικού Βόλεϊ και είχε προσωπική επικοινωνία με τους παράγοντες και τους προέδρους της Ελληνικής Ομοσπονδίας. Με άριστη γνώση για το Βόλεϊ των γειτονικών κρατών Βουλγαρίας και Τουρκίας λόγω της εργασίας του αφού υπηρέτησε για 45 χρόνια τους Ελληνικούς Σιδηροδρόμους και για πολλά χρόνια ήταν σταθμάρχης στο ακριτικό Πύθιο. 
Αγαπημένε μας κυρ Κώστα Καλό Ταξίδι, θα είσαι πάντα στην καρδιά μας ως πυξίδα και οδηγός με το όραμα σου ''να είστε ενωμένοι και αγαπημένοι, μια γροθιά, για να κάνετε μεγάλα πράγματα σύμφωνα με την αξία σας''


Ο κυρ Κώστας με τους Τροβαδούρους του Εθνικού και μαζί με μεγάλες μορφές του Βόλεϊ της Αλεξανδρούπολης όπως οι αείμνηστοι Μιχάλης Παρασκευόπουλος και Γιώργος Λάϊος καθως και ο ακούραστος εργάτης του Εθνικού Στράτος Μαρασλής.


Η νεκρώσιμη ακολουθία θα πραγματοποιηθεί σήμερα Σάββατο 21 Μαρτίου, στις 11.00, από τον ιερό ναό της Αγίας Κυριακής.



Συζήτηση επί Επίκαιρης Ερώτησης του Αναστάσιου Δημοσχάκη για τις πλημμύρες στον Νομό Έβρου

$
0
0
Συζήτηση επί της με αριθμό 18/10-3-2015 Επίκαιρης Ερώτησης του Βουλευτή Έβρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αναστασίου Δημοσχάκη προς τους Υπουργούς Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εξωτερικών, σχετικά με την αντιμετώπιση του επαναλαμβανόμενου φαινομένου των πλημμυρών στον Νομό Έβρου, διεξήχθη την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015.



Ο Βουλευτής κ. Δημοσχάκης από του βήματος της Βουλής υπενθύμισε πως ο Έβρος αποτελεί την αρχή της Ελλάδας και της Ευρώπης και πως είναι λυπηρό αυτός ο ευλογημένος και ιστορικός τόπος να παρουσιάζει σήμερα αυτήν την τραγική εικόνα, όπως διαμορφώθηκε μετά από τις επαναλαμβανόμενες πλημμύρες.
Αναφέρθηκε στις εκτεταμένες ζημιές, τόσο στη φυτική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο, όσο και στις υποδομές του πρωτογενούς τομέα, του κλάδου της μεταποίησης, καθώς και στο οδικό δίκτυο. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις οικιστικές ζημιές στις περιοχές του Σουφλίου και του Λαγυνά, στις θραύσεις των αναχωμάτων, στα άνω των 300 κατεστραμμένα αντλιοστάσια του ΓΟΕΒ και των ΤΟΕΒ, και στην ολοσχερή καταστροφή των εγκαταστάσεων του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κοινής Γεωργικής Εκμετάλλευσης στο Τυχερό του Έβρου, ο οποίος κινδυνεύει να χάσει την επιτυχημένη του παρουσία στη διεθνή αγορά σπαραγγιού.
Αναφέρθηκε επίσης στην εξωτερική διάσταση του προβλήματος, με την Βουλγαρική πλευρά να ολιγωρεί στην εφαρμογή του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης στις περιπτώσεις απότομης και αιφνίδιας ανόδου της στάθμης των ποταμών και παραποτάμων.
Για όλα τα ως άνω ζητήματα έθεσε ερωτήσεις στους αρμόδιους Υπουργούς, σε επίπεδο αποζημιώσεων και ενισχύσεων, όπως στις περιπτώσεις των Δήμων Διδυμοτείχου και Σουφλίου για την πληρωμή εργασιών άντλησης, αλλά και αποκατάστασης ζημίων, όπως στην περίπτωση των αθλητικών εγκαταστάσεων της περιοχής.
Στην δευτερολογία του, ο Αναστάσιος Δημοσχάκης διεμήνυσε πως η διαχρονικότητα του προβλήματος δεν είναι επαρκής δικαιολογία για ολιγωρία και υπενθύμισε τις προτάσεις που έχουνε ήδη κατατεθεί για την ριζική αντιμετώπιση των προβλημάτων, όπως η αποκατάσταση των άνω των 80 θραύσεων των αναχωμάτων, η αντικατάσταση των αντλιοστασίων με σύγχρονα υποβρύχιας τεχνολογίας και συνεννόηση με Τουρκία και Βουλγαρία για σειρά έργων.
Ζήτησε από την κυβέρνηση να εκτελέσει τη νωπή λαϊκή εντολή που έχει λάβει, προστατεύοντας τον Έβρο. Ζήτησε να μην υπάρχουν δικαιολογίες περί καμένης γης και άδειων ταμείων, αλλά να θεραπεύσουν τη γη και να γεμίσουν τα ταμεία. Κάλεσε τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να ηγηθεί των προσπαθειών αποκατάστασης και ανάπτυξης του Έβρου,  ΝΑ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕΙ τον Νομό και να φροντίσει να γίνει υπόδειγμα και παράδειγμα, έτσι ώστε όταν θα μπαίνει κάποιος στην Ελλάδα από τους Κήπους να αντιλαμβάνεται και να νιώθει ότι μπήκε στην Ευρώπη. Με εμφατικό τρόπο συνέστησε πως εάν δεν ενδιαφερθεί άμεσα η κυβέρνηση θα ισοδυναμεί με εγκατάλειψη όσων την εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους. Τέλος, ζήτησε να σκεφτούν όλοι Εβρίτικα και Ακριτικά, γιατί εάν υποστούμε ανίατη ζημιά στις περιοχές αυτές, το μέλλον του Ελληνισμού είναι αβέβαιο..
Ακολουθούν οι Ομιλίες και  η Επίκαιρη Ερώτηση:

ΠΡΩΤΗ ΟΜΙΛΙΑ
«Ο Έβρος αποτελεί την αρχή της Ελλάδας και την αρχή της Ευρώπης. Είναι λυπηρό αυτός ο ευλογημένος και ιστορικός τόπος να παρουσιάζει σήμερα αυτήν την τραγική εικόνα, όπως διαμορφώθηκε μετά από τις επαναλαμβανόμενες πλημμύρες.
Σήμερα που μιλάμε, διανύοντας οδικώς την απόσταση από Αλεξανδρούπολη, Φέρες, Σουφλί, Διδυμότειχο, Ορεστιάδα, Ορμένιο, διαπιστώνει πλέον ότι είχαμε ποταμούς, ενώ τώρα αποκτήσαμε μέχρι την κάθετη γραμμή του τραίνου και απέραντες λίμνες.
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν ανυπολόγιστη ζημιά στον πρωτογενή τομέα της περιοχής. Η υπερχείλιση του ποταμού Έβρου,  των παραποτάμων του Άρδα και Ερυθροποτάμου, αλλά και των παραποτάμων Τούντλα και Εργίνη από την Ανατολική Θράκη, και οι συνεπακόλουθες πλημμύρες είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθούν εκτεταμένες ζημιές τόσο στη φυτική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο, όσο και στις υποδομές του πρωτογενούς τομέα, του κλάδου της μεταποίησης, καθώς και στο οδικό δίκτυο. Ζημιές σοβαρές επίσης προκλήθηκαν σε κατοικίες, στάβλους και αποθήκες οικισμών του Σουφλίου και του Λαγυνά, αλλά και σε αγροικίες και αποθήκες που βρίσκονται στον κάμπο.
Πάνω από 100.000 στρέμματα φυτικής παραγωγής είναι ήδη κατεστραμμένα, πολλά ζωντανά χάθηκαν, το αγροτικό οδικό δίκτυο έχει καταστραφεί σε μεγάλο μέρος, τα αναχώματα στις παραποτάμιες περιοχές έχουν υποστεί εκτεταμένη ζημιά (θραύσεις). Τα κατεστραμμένα αντλιοστάσια των ΤΟΕΒ Έβρου είναι εκατοντάδες, με τον ΓΟΕΒ Ορεστιάδας να έχει καταγράψει τεράστιες ζημιές σε όλες τις υποδομές και τα δίκτυα.  Επίσης, ο μεταποιητικός κλάδος, από τον οποίο ξεκινούσε  μια σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα, υπέστη τεράστιες ζημιές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ολοσχερής καταστροφή των εγκαταστάσεων του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κοινής Γεωργικής Εκμετάλλευσης στο Τυχερό του Έβρου, ο οποίος κινδυνεύει να χάσει την επιτυχημένη του παρουσία στη διεθνή αγορά σπαραγγιού.
Πέρα από όλα αυτά που αφορούν στην «εσωτερική» διάσταση του προβλήματος των καταστρεπτικών πλημμυρών του ποταμού Έβρου, υπάρχει στο κρίσιμο αυτό ζήτημα και έντονη «εξωτερική-διεθνής» διάσταση. Αυτή αφορά στις σχέσεις μας με τη γειτονική Βουλγαρία. Η πεποίθηση που έχει δημιουργηθεί είναι ότι η Βουλγαρική πλευρά ολιγωρεί να εφαρμόσει το συμφωνημένο με την χώρα μας σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης στις περιπτώσεις απότομης και αιφνίδιας ανόδου της στάθμης κατά πρώτον του ποταμού Άρδα με τα φράγματα του Ιβαήλογκραντ και κατά δεύτερον του Έβρου (Μαρίτσα) στο Βουλγαρικό έδαφος.
Για αυτό και σήμερα ρωτάμε ποιες είναι οι άμεσες κινήσεις στις οποίες προτίθεται να κινηθεί το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας; Θα αποζημιωθούν οι πληγέντες και κυρίως να αποκατασταθούν οι υποδομές; Υπάρχει η πολιτική βούληση να παρακαμφθούν τυχόν γραφειοκρατικά και άλλα εμπόδια, ώστε οι αγρότες του Νομού Έβρου θα αποζημιωθούν πλήρως και τάχιστα; Οι υποδομές θα αποκατασταθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να περισωθεί όσο το δυνατόν η εαρινή σπορά; Ήδη έχει χαθεί η πρώιμη και κινδυνεύει άμεσα η κανονική σπορά, ενώ όπως πάμε, θα κινδυνεύσει ΚΑΙ η όψιμη.
Το Υπουργείο Εσωτερικών τι θα κάνει για την αποζημίωση πλημμυροπαθών, οι οικίες, αποθήκες, στάβλοι, βοηθητικοί χώροι, των οποίων, αλλά και οικοσκευή τους, υπέστησαν σημαντικές καταστροφές. Θα ενισχυθούν άμεσα οι Δήμοι Διδυμοτείχου και Σουφλίου οικονομικά, καθ’ όσον δεν έχουν να πληρώσουν τους επαγγελματίες οι οποίοι με τα μηχανήματά τους νυχθημερόν βοηθούν στην άντληση υδάτων που έχουν καταπνίξει τις κατοικημένες περιοχές. Τέλος, τι θα κάνετε για τα πάνω από 15 γήπεδα ποδοσφαίρου τα οποία έχουνε υποστεί σοβαρές ζημιές σε Διδυμότειχο και Σουφλί, με αποτέλεσμα χιλιάδες νέοι να μην έχουνε πρόσβαση σε αθλητικές εγκαταστάσεις.
Επίσης, θα υπάρξει συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, έτσι ώστε το χρόνιο πρόβλημα του ποταμού Έβρου να διευθετηθεί σε διπλωματικό επίπεδο και με τα γειτονικά κράτη; Ακόμα κι αν πρέπει να φτάσουμε σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και να αγωνιστούμε στα αρμόδια Ευρωπαϊκά όργανα;»

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ
«Η διαχρονικότητα του προβλήματος δεν είναι επαρκής δικαιολογία. Το πρόβλημα των πλημμυρών εντατικοποιείται συνεχώς τα τελευταία χρόνια, λόγω της αυξανόμενης χρήσης των υδάτων από την Βουλγαρία και της σταδιακής υποβάθμισης των υποδομών μας.
Δείτε το αν θέλετε σαν ευκαιρία να αποδείξετε ότι ενδιαφέρεστε για τον Έβρο. Όλοι οι Έλληνες πονάνε τον Έβρο. Είτε οι ίδιοι, είτε οι στενοί συγγενείς τους έχουν συνδέσει τα καλύτερά τους χρόνια υπηρετώντας την Πατρίδα, εκπληρώνοντας την στρατιωτική τους θητεία στον Έβρο. Λύσεις έχουμε να προτείνουμε και εννοείται πως θα είμαστε συμπαραστάτες και αρωγοί σας σε ενέργειες που θα διορθώσουν τα προβλήματα. Μερικές από τις προτάσεις μας είναι:
1.         Αποκατάσταση των άνω των 80 θραύσεων (σπασίματα) των αναχωμάτων και βελτίωση αυτών.
2.         Προστασία εγγειοβελτιωτικών έργων και αντικατάσταση των υπαρχόντων αντλιοστασίων με υποβρύχια νέας τεχνολογίας.
3.         Συνεννόηση με Τουρκία και Βουλγαρία για σειρά έργων, όπως ο καθαρισμός νησίδων από φερτά υλικά και ο καθαρισμός και η διαπλάτυνση της κοίτης.
Κρίνεται σκόπιμο να λάβουμε υπόψη την τεχνογνωσία, την εμπειρία, τις δομές και τις πρακτικές αντιμετώπισης παρομοίων προβλημάτων από χώρες της Ευρώπης με μέριμνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για περαιτέρω λεπτομέρειες είμαστε στη διάθεσή σας. Στις 25 Ιανουαρίου ο Ελληνικός λαός έκρινε την προηγούμενη κυβέρνηση και ανέδειξε εσάς ως κυβερνώντες. Ο Νομός Έβρου σας εμπιστεύτηκε με τρεις Βουλευτές. Όπως επανειλημμένα λέτε, έχετε νωπή λαϊκή εντολή. Παρακαλώ εκτελέστε την εντολή αυτή. Νοιαστείτε για τον Έβρο. Για τις πλημμύρες. Για την αποτροπή των ζωονόσων, μέσα και από την έγκαιρη κουνουποκτονία και μυγοκτονία, που ως γνωστόν είναι γέφυρες κακών. Για το ότι δεν έχει καταβληθεί η επιδότηση κατά 12% του μισθολογικού κόστους σε επαγγελματοβιοτέχνες του Έβρου. Για το ότι δεν υπάρχει σαφές πλάνο αντιμετώπισης της ανεργίας. Προώθησης του Τουρισμού. Εκσυγχρονισμού της αγροτικής παραγωγής. Αυτά περιμένει ο κόσμος του Έβρου, οι «συνοριοφύλακες» εντός εισαγωγικών της Ελλάδας και της Ευρώπης. Περιμένει και απαιτεί σεβασμό. Όχι δικαιολογίες περί καμένης γης και άδειων ταμείων. Υπάρχει λύση! Θεραπεύστε τη γη και γεμίστε τα ταμεία. Εφαρμόστε το πρόγραμμα για το οποίο κερδίσατε τις εκλογές. Κι εμείς στα καλά θα σας στηρίξουμε. Ο ποταμός Έβρος με τους 4 κύριους παραποτάμους του αποτελεί πλέον σημαντική λεκάνη απορροής υδάτων προς την θάλασσα. Θα έπρεπε ο ίδιος ο κύριος Πρωθυπουργός να ηγηθεί μιας task force άμεσης αντιμετώπισης των προβλημάτων του Έβρου, λόγω των έντονων εθνικών και συμβολικών προεκτάσεων της περιοχής και θα ήταν σκόπιμο να καλέσει τους ομολόγους του Βουλγαρίας και Τουρκίας, γιατί όχι και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο οποίος μας αγαπά, και με ελικόπτερο να έκαναν μια πτήση κατόπευσης του τραγικού τοπίου. Εμείς αντιλαμβανόμαστε τη σπουδαιότητα των προβλημάτων που έχει στο εξωτερικό και προτείνουμε τουλάχιστον να υιοθετήσει τον Έβρο και όλοι μαζί να τον κάνουμε υποδειγματικό νομό στη χώρα και να είναι το παράδειγμα. Όταν θα μπαίνει κάποιος στην Ελλάδα από τους Κήπους να αντιλαμβάνεται, να νοιώθει, ότι μπήκε στην Ευρώπη. Και καλούμε τους συναρμόδιους υπουργούς να ενσκύψουν στον Έβρο και να συγκροτήσουν τουλάχιστον Διυπουργική! Να δημιουργήσουν πιλοτικά μια μεθοδολογία συντονισμένης αντιμετώπισης ειδικών, εκτάκτων και κρίσιμων περιστατικών όπως αυτά που επικρατούν στον Έβρο. Γιατί αν δεν ενδιαφερθείτε τώρα, άμεσα για τον Έβρο, λυπάμαι, αλλά ισοδυναμεί με εγκατάλειψη ή και αθέτηση όσων σας εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους. Παρακαλώ σκεφτείτε και ενεργήστε Εβρίτικα και Ακριτικά. Εάν υποστούμε ανίατη ζημιά σε αυτές τις ωραίες περιοχές, το μέλλον του Ελληνισμού ξέρετε ποιο θα είναι…»

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ: 1. κ. Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας
2. κ. Υπουργό Εξωτερικών. 

ΘΕΜΑ: Αντιμετώπιση του επαναλαμβανόμενου φαινομένου των πλημμυρών στον Νομό Έβρου.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα στις αρχές Φεβρουαρίου του 2015 συντέλεσαν στην περαιτέρω ζημία του πρωτογενούς τομέα της περιοχής του Νομού Έβρου, όπως αυτή είχε πρώτα εμφανιστεί με τις πλημμύρες του περασμένου Δεκεμβρίου του 2014. Η υπερχείλιση των ποταμών Έβρου, Άρδα και Ερυθροποτάμου και οι συνεπακόλουθες πλημμύρες είχαν ως αποτέλεσμα να καταγραφούν εκτεταμένες ζημιές τόσο στη φυτική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο, όσο και σε υποδομές της πρωτογενούς παραγωγής, του κλάδου της μεταποίησης, καθώς και στο οδικό δίκτυο.

Οι πλημμύρες αυτές έχουν βαθύτερα αίτια, τα οποία αφορούν και τις σχέσεις μας με τα όμορα κράτη της Βουλγαρίας και της Τουρκίας. Οι μεν Βουλγαρικές αρχές χρησιμοποιούν τους υδάτινους όγκους του ποταμού κατά το συμφέρον τους, ενώ σε σχέση με την Τουρκία δεν έχει επιτευχθεί κάποια συμφωνία για την από κοινού διευθέτηση των θεμάτων των πλημμυρών. Όλα τα παραπάνω επιδεινώνονται από τις ανάγκες και άλλων κρατικών φορέων, οι οποίες αποτρέπουν τη δημιουργία εκτενών αντιπλημμυρικών έργων σε συγκεκριμένες τοποθεσίες.

Για τους παραπάνω λόγους, ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:
Ποιες είναι οι άμεσες κινήσεις στις οποίες προτίθεται να κινηθεί το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας ώστε να αποζημιωθούν οι πληγέντες και να αποκατασταθούν οι υποδομές; Υπάρχει η πολιτική βούληση να παρακαμφθούν τυχόν γραφειοκρατικά και άλλα εμπόδια, ώστε οι αγρότες του Νομού Έβρου να αποζημιωθούν πλήρως και τάχιστα και οι υποδομές να αποκατασταθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να περισωθεί όσο το δυνατόν η εαρινή σπορά;
Θα υπάρξει συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, έτσι ώστε το χρόνιο πρόβλημα του ποταμού Έβρου να διευθετηθεί σε διπλωματικό επίπεδο, και με το γειτονικά κράτη;



Γιάννης Τζίμας: «Ώρα τελικών...»

$
0
0
Η αντίστροφη μέτρηση για την τριπλέτα.... φωτιά που περιμένει την ομάδα του Εθνικού, έχει ξεκινήσει και η Κηφισιά θα είναι ο πρώτος από τους τρεις τελικούς που περιμένουν τους Εβρίτες (ακολουθεί ο Παναθηναϊκός και η Σύρος). Η πέμπτη θέση στην οποία βρίσκονται οι παίκτες του Σάκη Μουστακίδη (ισοβαθμούν με τον τέταρτο της βαθμολογίας Φοίνικα Σύρου, που έχει πλεονέκτημα στα σετ), δεν αφήνει κανένα περιθώριο για απώλειες βαθμών και η έδρα είναι σίγουρα ένας παράγοντας  πάνω στον οποίον βασίζονται.



Αυτό άλλωστε τόνισε και ο πρόεδρος της ομάδας Γιάννης Τζίμας, ο οποίος επεσήμανε τη σπουδαιότητα του αγώνα με την Κηφισιά, λέγοντας πως: «Τη Δευτέρα δίνουμε το πρώτο από τα τρία παιχνίδια που απομένουν. Για εμάς οι αναμετρήσεις αυτές είναι σαν τελικοί. Κρίνεται ολόκληρη η χρονιά και όλη η προσπάθεια που κάναμε τόσους μήνες. Κόντρα στην Κηφισιά θέλουμε μία καθαρή νίκη, όχι μόνο για να διατηρηθούμε σε τροχιά τετράδας αλλά και για να έχουμε καλή ψυχολογία στα επόμενα ματς με Παναθηναϊκό και Σύρο. Είναι ώρα τελικών για τον Εθνικό και ο κόσμος πρέπει να είναι στο πλευρό μας. Τον χρειαζόμαστε κοντά μας και εύχομαι στο τέλος να πάρουμε αυτό που αξίζουμε». Σε ότι αφορά το κλίμα που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην ομάδα, ο πρόεδρος του Εθνικού είπε: «Προερχόμαστε από δύο νίκες κόντρα σε ΜΕΝΤ και Ορεστιάδα, οι οποίες βοήθησαν πολύ τα παιδιά, όχι μόνο βαθμολογικά αλλά και ψυχολογικά. Υπάρχει αισιοδοξία και οι παίκτες προετοιμάζονται εντατικά για τα παιχνίδια που απομένουν. Υπάρχει σίγουρα άγχος και πίεση αλλά είμαι σίγουρος πως θα αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις του αγώνα, όπως άλλωστε έχουν κάνει τόσες φορές».   


Απρόσκοπτη πρόσβαση στην παραλία ΕΓΝΑΤΙΑ στην Αλεξανδρούπολη

$
0
0
Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο(18/3/15) έθεσε το ζήτημα της ελεύθερης πρόσβασης στην παραλία ΕΓΝΑΤΙΑ. Είναι γνωστό ότι μετά την κακοκαιρία του προηγούμενου μήνα  υποχώρησε τμήμα του τοιχίου  στη στροφή του ΕΓΝΑΤΙΑ. Συνέπεια αυτού είναι να γίνει ακόμη πιο επικίνδυνη και τελικά να διακοπεί η πρόσβαση στην παραλία. Επειδή ήδη βρισκόμαστε στο Μάρτιο θα πρέπει να εξασφαλιστεί άμεσα από το Δήμο η απρόσκοπτη πρόσβαση στην παραλία καιμέσα από το



Ξενοδοχείο Grecotel. Πρέπει να δοθεί ασφαλή λύση εγκαίρως γιατί  οι δημότες ξεκινούν να χρησιμοποιούν την  παραλία από τις αρχές Μαΐου.
Η απάντηση - δέσμευση της Δημοτικής Αρχής ήταν ότι η Περιφέρεια πρόκειται να χρηματοδοτήσει το έργο στήριξης σε όλη τη στροφή του Εγνατία και σε κάθε περίπτωση ο Δήμος θα εξασφαλίσει την πρόσβαση στην παραλία.
Καλούμε τους δημότες να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να απαιτήσουν την ελεύθερη πρόσβαση, γιατί η παραλία αποτελεί για χιλιάδες λουόμενους τημοναδική διέξοδο μέσα στην πόλη και χωρίς αντίτιμο.

                                                    Αλεξανδρούπολη 19.3.2015     
                                            ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
                                                       Δευτεραίος Σάββας
                                                        Δραμανίδου Νίκη
                                                        Πειχαμπέρης Πασχάλης
                                                        Τρέλλη Φανή


Εκδήλωση για τον Σχολικό Εκφοβισμό στο 2ο Δημ. Σχολείο Αλεξανδρούπολης

$
0
0
Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015
Ώρα: 18.30
Χώρος: Κλειστό Γυμναστήριο του Σχολείου
Προσκεκλημένη η ψυχολόγος κυρία Αγγελική Γιαντσελίδου










Ανακοίνωση ιατρών Νοσοκομείου Διδυμοτείχου

$
0
0
Τα πέντε τελευταία χρόνια το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου έχει υποστεί τις συνέπειες του μνημονίου στον υπερθετικό βαθμό με κυριότερες την απώλεια της αυτόνομης λειτουργίας  και του ξεχωριστού προϋπολογισμού. Εκτός αυτού, οι τεράστιες περικοπές  στη χρηματοδότηση του Νοσοκομείου και η υποστελέχωση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δημιουργούν καθημερινά σημαντικά προβλήματα λειτουργίας, που ξεπερνιούνται μόνο με την αυταπάρνηση όλου του προσωπικού, ιατρικού και



νοσηλευτικού.  Όσον αφορά στο ιατρικό προσωπικό, η υποστελέχωση αντιμετωπίζεται με ‘’μπαλώματα’’ επικουρικών, στρατιωτικών και αγροτικών ιατρών.
Κατά καιρούς όλοι οι τοπικοί (κυβερνητικοί) βουλευτές και υπουργοί υποσχέθηκαν με επισκέψεις τους τα πάντα (!) χωρίς φυσικά να γίνει τίποτα πραγματικότητα. Δεν είναι άλλωστε πολύς καιρός  που ο τέως υφυπουργός Υγείας κ.Γρηγοράκος επισκεπτόμενος το Νοσοκομείο (αφού εγκωμίασε τη λειτουργία του) πλειοδότησε σε υποσχέσεις τις οποίες ξέχασε άρδην επιστρέφοντας στην Αθήνα.
Το τελειωτικό χτύπημα στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου το έδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση λίγες μέρες (29/12/2014) πριν παραδώσει τη διακυβέρνηση της χώρας. . Με  απόφασή της  μειώνει το (ήδη μειωμένο κατά πολύ) κονδύλι για τις εφημερίες του  2015 κατά 45% : από περίπου 900.000 που ήταν το κονδύλι για το 2014 έγινε 500.00 (!!)  για το 2015. Αν και το παραπάνω  ποσό δεν περιλαμβάνει τα δύο Κέντρα Υγείας ωστόσο, η μείωση παραμένει τρομακτική (33%) και ουσιαστικά καθιστά αδύνατη την  πλήρη εφημέρευση του Νοσοκομείου ακόμη και στις βασικές ειδικότητες.  Ας ληφθεί υπόψη ότι ακόμη με το παλαιό κονδύλι η αποπληρωμή των εφημεριών ήταν ελλιπής και αριθμός εφημεριών γίνονταν από τους γιατρούς χωρίς να αποζημιώνεται
Κι ενώ έχουν περάσει σχεδόν δύο μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Κυβέρνησης ουδεμία κίνηση έχουμε διαπιστώσει προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης της αδιανόητα υψηλής  μείωσης του κονδυλίου εφημεριών για το Νοσοκομείο μας 
Είναι προφανές ότι όταν ένα Νοσοκομείο δεν μπορεί να εφημερεύει, ουσιαστικά δε μπορεί να λειτουργήσει. Με τον τρόπο αυτό γίνεται σαφής προσπάθεια κατάργησης της δευτεροβάθμιας περίθαλψης στο Βόρειο Έβρο.
Με την παρούσα ανακοίνωση προσπαθούμε:
1.να καταστήσουμε ενήμερους όλουςόσους αφορά  το άμεσο μέλλον της λειτουργίας του Νοσοκομείου, κατοίκους και ασθενείς του Βορείου Έβρου,
2. να καταστήσουμε σαφές στους τοπικούς παράγοντες(βουλευτές, αντινομάρχη και δημάρχους) ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποποιηθούν τις ευθύνες τους για τα αλλεπάλληλα χτυπήματα που δέχεται το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου και μάλιστα σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ότι άλλα Νοσοκομεία και οδηγούν νομοτελειακά στο κλείσιμό του.   
3.Να ενημερώσουμε θεσμικούς παράγοντες  (Υπουργείο, ΥΠΕ) και συνδικαλιστικούς παράγοντες  (Ιατρικό Σύλλογο Έβρου, Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Ιατρών).
4.Να ζητήσουμε αποκατάσταση του ποσού αποζημίωσης των εφημεριών τουλάχιστον στα περυσινά επίπεδα ώστε να επιτευχθεί η  συνέχιση της στοιχειώδους  λειτουργίας του Νοσοκομείου. 


Κάστρο Ποτάμου ή Κάστρο Άβαντα στην Αλεξανδρούπολη (εικόνες)

$
0
0
Στον επαρχιακό δρόμο που οδηγεί από την Αλεξανδρούπολη προς το χωριό Άβαντα, στην ενδοχώρα, βόρεια της Αλεξανδρούπολης, πάνω σε έναν λοφίσκο, βρίσκονται τα εντυπωσιακά ερείπια μεσαιωνικού φρουρίου, από το οποίο σώζονται τρεις τετράγωνοι πύργοι και, σε ορισμένα σημεία, διπλό τείχος.




Τοποθεσία & Στρατηγική Σημασία
Η κατασκευή του κάστρου μάλλον έγινε για να προστατευθεί η παραθαλάσσια περιοχή -και ειδικά η Τραϊανούπολη- από τις επιδρομές των Βουλγάρων και λοιπών βαρβάρων από το Βορρά.
Επιπλέον, το σημείο που είναι χτισμένο ελέγχει μια από τις διαβάσεις από την πεδιάδα της Κομοτηνής προς τα ανατολικά.
Ιστορία
Η προέλευση του κάστρου δεν είναι ξεκάθαρη. Στην περιοχή βρέθηκαν και ίχνη οικισμού και οχυρώσεων προϊστορικής και αρχαϊκής περιόδου. Επίσης είναι βέβαιο ότι η τοποθεσία ήταν οχυρωμένη κατά τη Πρώτη Βυζαντινή περίοδο και ίσως από πιο πριν, από τους ρωμαϊκούς χρόνους.
Σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη, τα απομεινάρια του κάστρου προέρχονται από οικοδόμημα που έγινε από τους Γατελούζους, τους Γενουάτες κυρίαρχους της περιοχής κατά το 13ο αιώνα.
Νεότερες απόψεις ταυτίζουν το φρούριο με τη Βυζαντινή Περιστεριά.






















Βραδινή διακομιδή ασθενή από τη Σαμοθράκη στην Αλεξανδρούπολη από το Λιμενικό

$
0
0
Με μέριμνα του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, διεκομίσθη τις βραδινές ώρες χθες, από το λιμάνι της Σαμοθράκης στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, με περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., 40χρονος, ο οποίος έχρηζε άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης.






Αλεξ/πολη. Ετοιμάζεται για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου: Στην στρατιωτική μπάντα ο Αργυρός! (φωτό)

$
0
0
Την στρατιωτική του θητεία υπηρετεί στην Αλεξανδρούπολη οΚωνσταντίνος Αργυρός και ιδιαίτερα χαρούμενος μέσω του Facebook του μοιράστηκε τις πρόβες που κάνουν με την στρατιωτική μπάντα, όπου θα συμμετέχει ενεργά με την ιδιότητα του ως τραγουδιστής.
Εν αναμονή της παρέλασης έγραψε:






 Πηγή: govastileto.gr





22-3. Παγκόσμια Ημέρα Νερού. Του Μάνδαλου Παναγιώτη

$
0
0
Του Μάνδαλου Παναγιώτη. Βιολόγου, Αν. καθηγητή  2οβάθμιας εκπαίδευσης Ξάνθης. e-mail: panosmandalos@yahoo.gr
Η παγκόσμια ημέρα νερού καθιερώθηκε το 1992 σε μια συνδιάσκεψη του ΟΗΕ που είχε σαν θέμα το περιβάλλον και την ανάπτυξη στο Ριο Ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας. Το νερό επονομαζόμενο και λευκός ή διαφανής χρυσός είναι το κύριο συστατικό για την ύπαρξη της ζωής στον πλανήτη. Στόχος



της καθιέρωσης της ημέρας του νερού είναι να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες και ιδίως των αναπτυγμένων χωρών στο πρόβλημα αυτό. Ενώ ο αναπτυγμένος κόσμος θεωρεί δεδομένη την ύπαρξη του πόσιμου νερού στα σπίτια του, σαν δικαίωμα του, στον κόσμο το 18% (900 εκατομμύρια άνθρωποι), του παγκόσμιου πληθυσμού στερείται την πρόσβαση σε αυτό, ενώ στο 43% δεν υπάρχουνε δομές υγιεινής στην παροχή του πόσιμου νερού. Καθημερινά έχει υπολογιστεί ότι 6000 άνθρωποι και ιδίως παιδιά που είναι και τα ποιο ευαίσθητα πεθαίνουν από διάφορες αιτίες με αφορμή την κακή υγιεινή και κακή ποιότητα του νερού.
Το νερό όμως είναι ένα στοιχείο πολύτιμο γιατί ακριβώς είναι ένα στοιχείο ανακυκλώσιμο της φύσης.
Το 97% του ολικού όγκου του νερού στη γη είναι αποθηκευμένο στους ωκεανούς, θάλασσες, σε μορφή αλμυρού νερού.
Το 2,97% σε μορφή παγετώνων, παγόβουνων και βαθιά στην γη απροσπέλαστο.
Μόνο το ο 0,03% είναι υπό μορφή γλυκού νερού αποθηκευμένο σε λίμνες, ποτάμια και υπόγεια νερά που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν πόσιμο νερό. Βέβαια αν υπάρχουν στην ατμόσφαιρα ή στο έδαφος ρυπογόνοι παράγοντες, τότε σίγουρα αυτή έρχεται στο ποτήρι μας.
Από τους βασικότερους διατροφικούς παράγοντες, αφού αποτελεί το 75% του ανθρώπινου σώματος. Στην βρεφική ηλικία αποτελεί το 90% του ανθρώπινου οργανισμού, ενώ σε  καθημερινή χρήση η πρόσληψη νερού από τον άνθρωπο ανέρχεται σε 850-2500ml/ημερησίως.
Είναι ο φυσικός διαλύτης και μεταφορέας των περισσότερων ουσιών του οργανισμού( πρωτεΐνες, λίπη, αιμοσφαίρια, κλπ).
Αποτελεί το 60% του βάρους ενός δένδρου και το 50-75% των ζωικών οργανισμών.
Μικροοργανισμοί όπως μικρόβια και ιοί μπορεί να προέρχονται από την ανθρώπινη δραστηριότητα (Ακατέργαστα λύματα από ανθρώπινη ή ζωική παρέμβαση, ανεξέλεγκτοι σκουπιδότοποι, κλπ)
Χημικά στοιχεία όπως βαρέα μέταλλα και άλλα χημικά στοιχεία, μπορεί να είναι φυσικής προέλευσης ή ανθρώπινης παρέμβασης (αλόγιστη διαχείριση των σκουπιδιών, αλόγιστη χρήση αστικών ακατέργαστων λυμάτων κλπ).
Ας δούμε και μερικούς παράγοντες που επηρεάζουν την δημόσια υγεία και φυσικά την ποιότητα του πόσιμου νερού.
Για τα ιχνοστοιχεία που προέρχονται από την ανθρώπινη δραστηριότητα το Αρσενικό είναι ένα από τα επικινδυνότερα στοιχεία και μπορεί να προέρχεται από χρησιμοποιημένα παρασιτοκτόνα ή από τα συντηρητικά που χρησιμοποιούνται στην κατεργασία του ξύλου. Υπάρχει και σε φυσική μορφή στο περιβάλλον και μπορεί πολλές φορές να εντοπισθούν νερά φυσικά (επίγεια ή υπόγεια) με υψηλά ποσοστά Αρσενικού λόγου του ότι η περιοχή είναι πλούσια σε πετρώματα που περιέχουν Αρσενικό. Νερά λιμνών ή ποταμών ή και υπόγεια νερά, μπορεί να μολυνθούν από την απορροή των νερών της βροχής που προέρχονται από σκουπιδότοπους ή από αλόγιστες εναποθέσεις τοξικών σκουπιδιών. Έχουν εντοπισθεί αυξημένα ποσοστά Αρσενικού σε νερά κοντά σε εκκοκκιστήρια βαμβακιού λόγω της αλόγιστης χρήσης φυτοφαρμάκων στο βαμβάκι. Το όριο στο πόσιμο νερό είναι τα 10μg/l ή 0,01ppm.
Είναι καρκινογόνο και ευθύνεται για τον καρκίνο του πνεύμονα  και του δέρματος. Επίσης μακρά  έκθεση επιφέρει διαβήτη, ηπατικές παθήσεις και νευρολογικά προβλήματα.
Ένα άλλο τοξικό στοιχείο της κατηγορίας αυτής είναι ο Υδράργυρος, με την επικινδυνότερη μορφή του που θεωρούνται οι ατμοί υδραργύρου και εισπνεόμενοι μπορούν να ανιχνευτούν στο αίμα. Χρησιμοποιείται στα χρώματα σαν αντιμυκιτιακό και στις μπαταρίες. Επίσης πολλά θαλάσσια είδη , λόγου της μόλυνσης των θαλασσών περιέχουν υδράργυρο. Στην Ιαπωνική πόλη της Μιναμάτα το 1950 από διαρροή υδραργύρου στην θάλασσα από εργοστάσιο πλαστικών, χιλιάδες γάτες βρέθηκαν νεκρές διότι είχαν φάει ψάρια μολυσμένα με υδράργυρο, ενώ σε μετρήσεις στο αίμα των κατοίκων παρατηρήθηκε αύξηση του υδραργύρου έως και 10 φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια.   Περισσότερο εκτεθειμένα είναι τα ψάρια του γλυκού νερού και ιδίως σε ποτάμια και λίμνες όπου χύνονται ανεξέλεγκτα λύματα ανθρώπινης προέλευσης.  Έχει επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία με κινητικά προβλήματα, απώλεια μνήμης, βλάβες στα νεφρά και στο νευρικό σύστημα.
Το Κάδμιο είναι ένα άλλο τοξικό βαρύ μέταλλο που βρίσκεται στην ατμοσφαιρική σκόνη και μπορεί να μπει στον οργανισμό μας εισπνεόμενο. Ακόμη μπορεί να παρασυρθεί και από την βροχή και να επιμολύνει τον υπέργειο ή υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα. Σαν πηγή ρύπανσης είναι η καύση πλαστικών και αποβλήτων η χρήση φωσφορικών λιπασμάτων. Το Κάδμιο κατακρατείται από τον οργανισμό μας σε ποσοστό 25-35% και είναι σε συνάρτηση με τον καρκίνο των πνευμόνων. Σε χρόνια  έκθεση μπορεί να επιφέρει βλάβες στα οστά  στην καρδιά και στο αίμα (αναιμίες). Τα όρια στο πόσιμο νερό είναι 5 ppm.
Το χρώμιο ένα από τα ιχνοστοιχεία που απασχόλησε και την Ελληνική κοινή γνώμη με την υπόθεση του ποταμού Ασωπού και τα λύματα με εξασθενές χρώμιο.  Στις Η.Π.Α μια ανάλογη υπόθεση ονομαζόμενη «Υπόθεση Erin Brockovitch» έλαβε μέρος τον Δεκέμβριο του 1987, όταν η εταιρεία Pacific Gas Company (PG&E), η παγκοσμίως μεγαλύτερη εταιρεία παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, ενημέρωσε τις αρχές της Καλιφόρνιας, ότι ανιχνεύτηκε  εξασθενές χρώμιο σε επίπεδα 580 μg/L [το ανώτατο επιτρεπτό όριο για το ολικό χρώμιο που θέτει η πολιτεία είναι 50 μg/L] σε ένα σημείο ελέγχου των υπόγειων υδάτων. Το Cr(VI) χρησίμευε ως αντιδιαβρωτικό σε ψυκτικούς πύργους του σταθμού συμπίεσης του φυσικού αερίου της πόλης Hinkley στην έρημο Mojave.
Οι κάτοικοι του Hinkley παρουσίαζαν μια σειρά από προβλήματα υγείας: ηπατικά, καρδιακά, αναπνευστικά, αναπαραγωγικά, γυναικολογικούς καρκίνους, καρκίνους στον εγκέφαλο, στα νεφρά, στο γαστρεντερικό σύστημα, ασθένεια Hodgkins, αποβολές, ενώ η εταιρία ισχυρίζοταν ότι τα προβλήματα υγείας δεν είχαν σχέση με τα λύματα του σταθμού. Ωστόσο, μέχρι το 1972 η PG&E εν γνώσει της είχε αποθηκευτεί  370 εκατομμύρια γαλόνια λυμάτων που περιείχαν Cr(VI) σε μη στεγανοποιημένες δεξαμενές με αποτέλεσμα το τοξικό Cr(VI) να ρυπάνει τα υπόγεια ύδατα του Hinkley.
Μετά από μαζική κατάθεση μήνυσης από τους κατοίκους της πόλης το 1993 και τις προσπάθειες μίας υπαλλήλου τοπικής δικηγορικής εταιρείας, της Erin Brockovivich, που άρχισε να ερευνά προσωπικά την υπόθεση αποδεικνύοντας την ενοχή της εταιρείας και υποχρεώνοντας την να πληρώσει το μυθικό ποσό για την εποχή των 333 εκατομμυρίων δολαρίων  σε 648 κατοίκους και να αναλάβει όλα τα έξοδα απορρύπανσης καθώς και την υποχρέωση της διακοπής χρήσης του εξασθενούς χρωμίου.
Στην Ελλάδα, ρυθμίζονται με την ΚΥΑ 4859/726, οι εκπομπές ολικού χρωμίου από απόβλητα βιομηχανιών σε υδάτινους αποδέκτες, σε συγκεντρώσεις που κυμαίνονται (ανάλογα με τον αποδέκτη) από 0,6 έως 3 mg/L.
Ο μόλυβδος είναι ένα άλλο τοξικό στοιχείο που χρησιμοποιείται ευρέως από τον άνθρωπο. Ιστορικά λέγεται ότι συνέβαλε και στην πτώση της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας μια και χρησιμοποιούταν στα ποτήρια κρασιού από την αριστοκρατία, σαν επικάλυψη γιατί έδινε μια γλυκιά γεύση στο κρασί καθώς και όλα τα δίκτυα νερού οι σωληνώσεις ήταν από μόλυβδο. Ήταν ευρέως χρησιμοποιούμενος και στις συγκολλήσεις.
Σήμερα μπορούμε να βρούμε τον μόλυβδο με την μορφή του τετρααιθυλικού μολύβδου που χρησιμοποιούνταν μέχρι πριν μερικά χρόνια σαν πρόσθετο στη βενζίνη, στα τενεκεδάκια τροφίμων σαν συγκολλητικό μετάλλων (καλάι), σε μπογιές, σε καλλυντικά (πολλά αναγράφουν Free Pb, δηλ. χωρίς μόλυβδο), σε παραδοσιακά γιατροσόφια, σε συστήματα νερού, σε λούστρα κεραμικών και σε κρυστάλλινα δοχεία( πολλά αναγράφουν τα ποσοστά μολύβδου).
Η απορρόφηση μόλυβδου από το παιδί είναι αυξημένη. Το αναπτυσσόμενο Κεντρικό Νευρικό σύστημα του παιδιού είναι εκτεθειμένο εφ’ όσον ο φραγμός αίματος – εγκεφάλου στο μικρό παιδί μέχρι της ηλικίας των 36 μηνών, δεν είναι πλήρης, και με ευκολία διαπερνάτε από τον μόλυβδο.
            H Π.Ο.Υ εκτιμά ότι το 3,5% της παγκόσμιας πνευματικής καθυστέρησης που παρατηρείται σε παιδία του τρίτου κόσμου οφείλεται σε αυξημένα ποσοστά μολύβδου στο αίμα.
            Παρεμβαίνει στο μεταβολισμό του σιδήρου και του ασβεστίου και στην λειτουργία πολλών ενζύμων.
H τοξικότητα του μόλυβδου είναι μεγάλη και μπορεί να προκαλέσει βλάβες σε Κ.Ν.Σ, γαστρεντερικό, αιματολογικό, νεφρά,, σκελετικό, αναπαραγωγικό σύστημα.
            Το κυάνιο είναι ένα άλλο στοιχείο που χρησιμοποιείται από τον άνθρωπο. Υπάρχει στην φύση σε μικρές ποσότητες όπου δεν αποτελεί κίνδυνο σε ξηρούς καρπούς, κουκιά, φασόλια, φιστίκια, φακές βερίκοκα, ροδάκινα κλπ, ενώ παρουσιάστηκαν προβλήματα δηλητηρίασης σε ζώα που κατανάλωσαν υπερβολικές ποσότητες τριφυλλιού ή τεύτλων και κυρίως κατά την ανθοφορία τους, αλλά γενικώς δεν αποτελεί επικίνδυνο στοιχείο σε αυτές τις συγκεντρώσεις.
            Παρασκευάζεται κυρίως σαν κυανιούχο νάτριο και είναι στερεό μη πτητικό, ενώ στην κανονική του μορφή είναι αέριο, εύφλεκτο και τοξικό με χαρακτηριστική οσμή πικραμύγδαλου. Περίπου 1.300.000 τόνοι κυανιούχου νατρίου παράγονται ετησίως και το 18% χρησιμοποιείται στη μεταλλευτική βιομηχανία. Οι ναζί το χρησιμοποιούσαν για τις μαζικές εξολοθρεύσεις στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως με την μορφή του Zyclon B. Μια από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές στην περιοχή μας ήταν και αυτή στην Ρουμανία, όταν από λίμνη τελμάτων από το ορυχείο για την εξόρυξη χρυσού στην Baia Mare διέρρευσαν στον ποταμό Zsamos
(παραπόταμο του Δούναβη) 100.000 m3 τοξικά απόβλητα από βαρέα μέταλλα και κυάνιο. Αποτέλεσμα τα νερά να μολυνθούν και τρεις χώρες να απαγορεύσουν την οποιαδήποτε χρήση του νερού του Δούναβη (Ουγγαρία, Σερβία και Ρουμανία). Τα όρια σε κυάνιο είχαν ανέλθει σε 126 ppm, δηλαδή πολλές φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια (0,1 ppm για το πόσιμο νερό), ενώ χιλιάδες ψάρια και υδρόβια πουλιά βρήκαν τον θάνατο.    
            Ένα από τα βασικότερα και τοξικότερα χλωροπαράγωγα είναι οι Διοξίνες
( TCDD ή 2,3,7,8-τετραχλωρο-διβενζο-1,4-διοξίνη) και τα πολυισόμερα  τους. Είναι στερεάς μορφής σαν λευκή σκόνη και είναι αδιάλυτη στο νερό. Καταστρέφεται σε θερμοκρασία πάνω από 800ºC. Στην φύση μπορεί να παρασκευασθεί όταν καίγονται σκουπίδια , δάση, κλπ όπου ενώνονται ο άνθρακας και το χλώριο σε ποιο χαμηλές θερμοκρασίες και έχουμε τον σχηματισμό ισόμερων διοξίνης. Στις καύσεις αστικών σκουπιδιών έχουμε παράγωγα τις διοξίνης γιατί καίγονται μαζί πλαστικά, παρασιτοκτόνα κλπ. Σε μετρήσεις που έγιναν  μετά από πυρκαγιές σε δάση βρέθηκαν τιμές μέχρι και πέντε φορές υψηλότερες από τις κανονικές στα επίγεια νερά. Η σκόνη μπορεί να μεταφερθεί από την τέφρα και τον αέρα και να εισέλθει στις επιφάνειες ή να εισέλθει με την βροχή στα υπόγεια ή επιφανειακά νερά. Η διοξίνη προκαλεί προβλήματα σε τρισεκατομιριοστά (ppt) όταν αποθηκευτεί στον οργανισμό μας
(συνήθως συγκεντρώνεται στο λιποειδή ιστό). Είναι καρκινογόνος προκαλεί εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος και σοβαρές διαταραχές στο νευρικό σύστημα.
Άλλα ιχνοστοιχεία όπως αμμωνιακά, νιτρικά , φωσφορικά και νιτρώδη μπορεί να αυξηθούν λόγω της ανθρώπινης και αλόγιστης διαχείρισης των αστικών αποβλήτων στερεών ή υγρών ή της χωρίς μέτρο χρησιμοποίησης φωσφορικών ή νιτρικών λιπασμάτων στην γεωργία που με τα νερά της βροχής μπορεί να μολύνουν τα υπόγεια ή υπέργεια νερά
Ο συνεχής εμπλουτισμός των υδάτων  με θρεπτικά στοιχεία μπορεί να προκαλέσει  ευτροφισμό αλγών και άλλων οργανισμών. Η  ύπαρξη όλων αυτών των απαραίτητων  θρεπτικών υλικών  στο νερό  προκαλεί υπέρμετρη  ανάπτυξη  των φυτικών κυρίως οργανισμών  με διατάραξη της υπάρχουσας ισορροπίας. Αυτό οδηγεί στο γήρας της λίμνης. Βέβαια οι χρονικές περίοδοι για όλα αυτά μπορεί να είναι και χιλιάδες χρόνια, αυτό εξαρτάται από την  περιεκτικότητα και την ποσότητα των θρεπτικών υλικών που εισρέουν στην λίμνη.
 Όταν δεν υπάρχουν  επιδράσεις από ανθρώπινους  παράγοντες  ο ευτροφισμός  είναι ένα αργό φυσικό φαινόμενο. Μπορεί όμως να αποτελεί αποτέλεσμα ρυπάνσεως όταν η αύξηση των θρεπτικών συστατικών προέρχεται από την ανθρώπινη δραστηριότητα.
Δραστηριότητες οι οποίες προκαλούν το φαινόμενο  αποτελούν η χρήση των λιπασμάτων στα χωράφια ( νιτρικά φωσφορικά άλατα), η χρήση των απορρυπαντικών  ( φωσφορικά άλατα) οπότε παρατηρείται απότομη  αύξηση των φυτικών οργανισμών σε μια λίμνη με μια όπως ονομάζεται <<άνθιση>>   του  άλγους. Επίσης  παθογόνοι μικροοργανισμοί ευνοούνται στο νερό από ορισμένους παράγοντες, όπως το ουδέτερο ph, η παρουσία οργανικής ίλης που είναι η τροφή τους, καθώς και η ύπαρξη θρεπτικών συστατικών, όπως είναι το άζωτο και ο φώσφορος, τα οποία είναι απαραίτητα στη βιοσύνθεση τους.
Έτσι ανεξέλεγκτοι σκουπιδότοποι μπορεί να αυξήσουν κατά μεγάλο νούμερο διάφορους παθογόνους μικροοργανισμούς και να καταστήσουν ακατάλληλα τα υπόγεια ή τα επιφανειακά νερά..
Σαν απολύμανση λοιπόν ορίζεται η επεξεργασία που έχει σαν σκοπό την διατήρηση των μικροοργανισμών ενός κλειστού ή ανοικτού δικτύου νερού σε επίπεδα που δεν επηρεάζουν την διεργασία και είναι ακίνδυνα για την υγεία.


Χαιρετισμός Αν. Δημοσχάκη στο 7ο Επιμορφωτικό Σεμινάριο Νέων Αγροτών στην Ορεστιάδα από τον ΟΓΑ

$
0
0
Στο 7ο Επιμορφωτικό Σεμινάριο Νέων Αγροτών στην Ορεστιάδα από τον ΟΓΑ παρέστη ο Αναστάσιος Δημοσχάκης. Ο Βουλευτής Έβρου της Νέας Δημοκρατίας απηύθυνε χαιρετισμό όπου ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του ΟΓΑ κ. Ξενοφώντα ΒΕΡΓΙΝΗ για την διοργάνωση και πραγματοποίηση του σεμιναρίου και έδωσε θερμά συγχαρητήρια στους Νέους Αγρότες του Έβρου για την συνειδητή επιλογή τους να ασχοληθούν με την



αγροτοκτηνοτροφική επιχειρηματικότητα, την ατμομηχανή ανάπτυξης, όπως την ονόμασε, του Έβρου, της Θράκης και της Χώρας.
Στα πλαίσια του χαιρετισμού του ενημέρωσε για την διεξαγωγή στη Βουλή της συζήτησης της Επίκαιρης Ερώτησης την οποία κατέθεσε αναφορικά με το επαναλαμβανόμενο φαινόμενο των πλημμυρών στον Έβρο, κατά τη διάρκεια της οποίας αναφέρθηκε σε σειρά προβλημάτων που ταλανίζουν τον Νομό, όπως οι συνέπειες των πλημμυρών, η απειλή των ζωονόσων, η μη καταβολή του 12% του μισθολογικού κόστους και άλλα, και ζήτησε από την κυβέρνηση να ενσκύψει στον Έβρο και να τον υιοθετήσει, σκεπτόμενοι Εβρίτικα και Ακριτικά.
Επισήμανε στους Νέους Αγρότες πως ο συνδυασμός της επιστημονικής γνώσης με την μακρόχρονη εμπειρία της Ελληνικής υπαίθρου είναι τα καλύτερα εργαλεία για να επιτύχει ένας αγρότης στην δουλειά που έχει επιλέξει να κάνει.
Έκλεισε, τέλος, τον χαιρετισμό του δίνοντας και πάλι τα θερμά του συγχαρητήρια στους Νέους Αγρότες για την επιλογή τους και ευχόμενος καλή επιτυχία στις επαγγελματικές τους δραστηριότητες.



Ομιλία Νίκου Τσολακίδη στην ΚΟΕ του ΠΑΣΟΚ στο Divani Caravel στις 21.3.2015

$
0
0
Νίκος Τσολακίδης 
Μέλος οργανωτικής γραμματείας του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Παράταξη
πρ. υποψήφιος Βουλευτής Έβρου
Συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι
Βρισκόμαστε  σήμερα σ΄ ένα μεταίχμιο, σε ένα κρίσιμο σημείο για την παράταξη αλλά και την πατρίδα. Το κίνημα μας που σήκωσε τα προηγούμενα πέντε χρόνια το δυσανάλογο βάρος



της κρίσης, της ύφεσης και της περιδίνησης που χτύπησε τη χώρα μας, βγαίνει τραυματισμένο, έχοντας πληρώσει βαρύ τίμημα. Είναι το κόστος του να βάζεις το συμφέρον της χώρας πάνω από το παραταξιακό και προσωπικό όφελος.  Είναι οι επιπτώσεις των δύσκολων αποφάσεων της ευθύνης που έλαβε αυτή η παράταξη.
 Μέσα  σε διάστημα μόλις ενός έτους, δώσαμε τρεις εκλογικές μάχες, αυτοδιοικητικές, ευρωεκλογές και πρόσφατες πρόωρες εθνικές εκλογές. Σε όλη αυτή την περίοδο μιλούσαμε τη γλώσσα της αλήθειας και της λογικής, άλλα δεν ακουγόμαστε, οι πολίτες δεν άντεξαν το βάρος της  πρωτοφανούς βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας και ενέδωσαν στα κελεύσματα και τις σειρήνες του λαϊκισμού και της παροχολογίας, που μας γυρίζουν δεκαετίες πίσω. Συνεχίζουμε παρά το συντριπτικό εκλογικό αποτέλεσμα, συνεχίζουμε όρθιοι με συνέπεια και επιχειρήματα να λέμε την αλήθεια και να προτείνουμε τον δύσκολο δρόμο της ελπίδας και της προοπτικής, όπως έχουμε χρέος, με  υπομονή. Το ψέμα -και τώρα αυτό αποδεικνύεται στην πράξη έχει κοντά ποδάρια, σύντομα οι δυνάμεις του λαϊκισμού θα βρεθούν αντιμέτωπες με τα τέρατα των υποσχέσεων και των ανέφικτων παροχών που οι ίδιες εξέθρεψαν.
 Ο χώρος της σοσιαλδημοκρατίας ιδεολογικά παραμένει σε εμάς, μπορεί εκλογικά να έχει καταλειφθεί από το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό δεν γεννά τη βεβαιότητα ότι όταν -και έχει αρχίσει ηδη- να επικρατεί ο ρεαλισμός και τα πραγματικά προβλήματα, το πολιτικό σκηνικό θα είναι το ίδιο.
Έχουμε ευθύνη να βαδίσουμε σε ένα συνέδριο με ισότιμους όρους, πολιτικό, αξιακό, σαρωτικό. Δική μας είναι η ευθύνη να επικαιροποιήσουμε την πλατφόρμα των ιδεών και των απόψεων της σοσιαλδημοκρατίας. Η καινοτομία, η παραγωγική ανασυγκρότηση ήταν δικές μας πρωτοπορίες τις δεκαετίες που πέρασαν, οι μεταρρυθμίσεις, οι κοινωνικές αλλαγές. Το κράτος δικαίου.
Σίγουρα βρισκόμαστε στο σημείο εκείνο όπου η παράταξη δίνει αγώνα ύπαρξης, όμως είναι μοναδική ευκαιρία επανεκκίνησης. Μέσα από ένα συνέδριο συντεταγμένα που θα αναδείξει επικαιροποιημένη πολιτική πλατφόρμα, σύγχρονες προτάσεις για την ανασυγκρότηση του παραγωγικού και οικονομικού ιστού της χώρας, όραμα για τον ευρωπαϊκό σοσιαλισμό. Ένα συνέδριο το οποίο μπορεί και πρέπει να αναδείξει νέα πολιτική ομάδα και μετά με εκλογή από τη βάση νέα ηγεσία.
Φίλες και φίλοι ο διάλογος για την ενωμένη κεντροαριστερά δεν είναι καινούργιος είναι παλιός και πολλές φορές δυστυχώς άγονος.  Πρωτοβουλία του προέδρου μας ήταν η ενωμένη κεντροαριστερά, όμως τότε όλοι μιλούσαν με όρους πολιτικής παρθενίας και ως φορείς δήθεν του καινούργιου, που δεν μπορεί να μπει σε διάλογο με ένα κόμμα το οποίο χαρακτηριζόταν αμαρτωλό και έφερε τα βάρη του κυβερνητισμού. Σήμερα ο Ποταμάρχης ο δήθεν φορέας του καινούργιου συνωστίζεται για μια κυβερνητική θέση, ενώ η πολιτική εξαφάνιση της ΔΗΜΑΡ έφερε και πάλι στο προσκήνιο την ανάγκη ενός διαλόγου για την πολύπαθη ενωμένη κεντροαριστερά. Ας είναι και έτσι, εμείς παραμένουμε ανοιχτοί, ειλικρινείς και άδολοι για έναν ισότιμο διάλογο για τη σοσιαλδημοκρατία. Ταυτόχρονα όμως προχωρούμε, γιατί έχουμε  χρέος και ευθύνη σ’ αυτούς που μας εμπιστεύτηκαν και περιμένουν, προσδοκούν, την ανάκαμψη της χώρας και της παράταξης.
Άλλωστε το ποιος είναι το νέο και ποιος το παλαιοκομματικό αποδεικνύεται καθημερινά από τον λόγο των κομμάτων στη βουλή και τη στάση τους, -αν έχουν- στα προβλήματα της πατρίδας, τούτες τις κρίσιμες στιγμές.
 Κάποιοι που τώρα μπορεί να φαίνονται πρόθυμοι για να συμπλεύσουν σε ένα κοινό όραμα, είναι οι ίδιοι που τορπίλισαν, υπονόμευσαν, αδράνησαν στο εγχείρημα της Ελιάς, δεν πειράζει, καλοδεχούμενοι, όλοι έχουν δικαίωμα στο λάθος κι εμείς κάναμε λάθη, κάναμε όμως και αυτοκριτική και δεν θα σταματήσουμε να έχουμε μνήμη, να θυμόμαστε. Όσοι λοιπόν ψάχνουν την κεντροαριστερά σε συμπόσια και εσπερίδες, σε συμφωνίες δήθεν κορυφής και σε συμπράξεις στελεχών, τους λέω με βεβαιότητα ότι αυτή δεν βρίσκεται εκεί.
Η κεντροαριστερά βρίσκεται έξω από όλα αυτά, βρίσκεται στους χώρους δουλειάς και κοινωνικής δραστηριότητας, βρίσκεται σε όλους τους απλούς πολίτες εκεί έξω και σε εκείνους που μας γύρισαν την πλάτη, αλλά και στους εναπομείναντες που κράτησαν σε πείσμα των καιρών την παράταξη όρθια. Σ’ αυτούς πρέπει να απευθυνθούμε, μ’ αυτούς πρέπει να μιλήσουμε, αυτούς πρέπει να ακούσουμε, από αυτούς θα εκκινήσει πάλι  η παράταξη. Δεν μας φταίνε λοιπόν ούτε τα ονόματα ούτε τα σύμβολα  και σας μιλάει ένας άνθρωπος που δεν έχει ταμπού και εμμονές με ονόματα και σύμβολα, που συνέβαλε με τις μικρές του δυνάμεις ως υποψήφιος ευρωβουλευτής στο εγχείρημα της Ελιάς, χρειαζόμαστε ανανέωση σε ιδέες , προτάσεις, πρόσωπα.
Είναι ανάγκη να μιλήσουμε στους συνανθρώπους μας για πράγματα που τους αφορούν και τους βασανίζουν και όχι για ιδεολογικές αναζητήσεις και κομματικές διαδικασίες. Να μιλήσουμε σε εκδηλώσεις για την Κοινή αγροτική πολιτική, για τα προγράμματα επιχειρηματικότητας που λιμνάζουν στους μπλοκαρισμένους πόρους του ΕΣΠΑ, γιατί ετούτη η κυβέρνηση έχει χάσει και τα αυγά και τα πασχάλια, μέρες που έρχονται. Μόνο έτσι συζητώντας με θέσεις και επιχειρήματα και ακούγοντας τα προβλήματα της καθημερινότητας που βιώνουν θα μπορέσουμε να του προσεγγίσουμε και να τους κάνουμε να μας ακούσουν ξανά. Χάσαμε μέσα σε πέντε χρόνια εκατομμύρια ψηφοφόρους, τώρα  κάθε έναν που θα κερδίζουμε θα το κάνουμε με πολύ κόπο, με μεγάλη προσπάθεια.
 Χρειαζόμαστε φρέσκο οξυγόνο γιατί ξεμένουμε από αναπνοές. Όσοι λοιπόν έχουν ιστορική συνεισφορά στο Κίνημα, ας αφήσουν τις αναζητήσεις, έχουν μια ιστορική ευκαιρία να στηρίξουν μια δημοκρατική διαδικασία αναγέννησης,  που θα περιλαμβάνει και αλλαγή γενεάς. Ειδάλλως μένουμε εγκλωβισμένοι σε ένα μικρό κόμμα με γερασμένο εκλογικό σώμα, δίχως προοπτική σε ένα σπιράλ καθόδου, από το οποίο δεν έχει επιστροφή.
Να μην το επιστρέψουμε, γιατί το ΠΑΣΟΚ –Δημοκρατική Παράταξη που σήμερα είναι το μοναδικό κόμμα μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο που ασκεί εποικοδομητική, υπεύθυνη αντιπολίτευση και αυτό το ομολογούν ακόμη και οι αντίπαλοί μας, είναι χρήσιμο για την πατρίδα και το λαό, είναι αναγκαιότητα. Φτάνει η αυτοκριτική και το αυτό -μαστίγωμα, να πάμε μπροστά, να περάσουμε στη δημιουργία.
Εμείς λοιπόν που την εποχή της μεγάλης φυγής και αποφυγής της ευθύνης, μπήκαμε μπροστά, έχουμε καθήκον σήμερα να ενώσουμε δυνάμεις, να συγκεράσουμε διαφωνίες και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την ενωμένη σοσιαλδημοκρατία, κορμός και αφετηρία της οποίας δεν μπορεί να είναι άλλος από το ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Παράταξη. Απευθύνουμε λοιπόν νέο δημόσιο κάλεσμα, ξανά, για συνένωση δυνάμεων και πολιτών σε μια προσπάθεια υπέρβασης της σημερινής μίζερης πραγματικότητας, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς αφορισμούς, με έναν μόνο όρο, να θέλουν και να μπορούν να στρατευτούν σε έναν κοινό αγώνα, παραμερίζοντας εγωισμούς και καιροσκοπισμούς που καμιά αξία δεν έχουν πλέον απαλλαγμένοι από τις ιδεοληψίες του παρελθόντος.
Αυτό το συνέδριο είναι η τελευταία ευκαιρία και δεν πρέπει να τη χαραμίσουμε, το χρωστάμε σ’ εκείνους που έδωσαν και δίνουν καθημερινά αγώνες με πίστη στο Κίνημα και τις ιδέες του. Κλείνοντας θα ήθελα να σας προτείνω στο συνέδριο μας όλους τους συντρόφους που θα έρθουν από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, να τους βάλουμε να μιλήσουν πρώτοι και να τους ακούσουμε για μια φορά σε γεμάτες αίθουσες, απ’ αυτούς θα ξεκινήσει η αναγέννηση της παράταξης και η δύσκολη πορεία ανάκαμψης. Ας τους δώσουμε λοιπόν το βήμα, να εκφράσουν, αγωνίες, προβληματισμούς, προτάσεις.

Να είστε καλά.


Η «ΑΝΑ.Σ.Α.» στηρίζει την εκστρατεία «Επι-στροφή στη βρύση»

$
0
0
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού στις 22 Μαρτίου, η Δημοτική παράταξη "ΑΝΑ.Σ.Α."στηρίζει την εκστρατεία του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS με το όνομα «Επι-στροφή στη Βρύση».
Πρόκειται για μια καινοτόμο προσπάθεια που στόχο έχει την προώθηση της αξίας του νερού βρύσης ως δημόσιου αγαθού και φιλοδοξεί να επαναπροσδιορίσει τη σχέση μας με τον πολυτιμότερο φυσικό πόρο. Τονίζεται, το δικαίωμα πρόσβασης στο νερό σε δημόσιους χώρους, επιχειρήσεις και σχολεία, με κατάλληλη προώθηση της χρήσης του νερού βρύσης σε πολλαπλά επίπεδα, πάντα με γνώμονα την προστασία και την ορθολογική χρήση του πόρου.



Βασικό εργαλείο της εκστρατείας αποτελεί η διαδραστική πλατφόρμα www.tapwater.grστην οποία όλοι καλούνται να αποτυπώσουν - στον ειδικά διαμορφωμένο χάρτη- τα σημεία πρόσβασης σε νερό βρύσης (πάρκα, πλατείες, παιδικές χαρές, επιχειρήσεις εστίασης, δημόσιες υπηρεσίες ή άλλους χώρους με αθρόα παρουσία πολιτών) κι ως εκ τούτου να αποτελέσουν τους βασικούς κινητήριους μοχλούς της προσπάθειας και της εξέλιξής της.
Για τους παραπάνω λόγους, η μη εμπορευματοποίηση του πιο βασικού φυσικού πόρου, του νερού, πρέπει να διαφυλαχθεί.
Για την υλοποίηση της εκστρατείας «Επι-στροφή στη Βρύση», χρειάζεται η βοήθεια όλων, προκειμένου να εντοπίσουμε τα σημεία πρόσβασης σε πόσιμο νερό της πόλης, να αναδείξουμε επιχειρήσεις που προσφέρουν ελεύθερα νερό βρύσης σε πελάτες και διερχόμενους πολίτες (πχ επιχειρήσεις εστίασης), να ευαισθητοποιήσουμε την κοινή γνώμη ως προς το δικαίωμα επιλογής νερού βρύσης, να διεκδικήσουμε μαζί περισσότερες δημόσιες βρύσες στην πόλη.
Παύλος Α. Μιχαηλίδης
Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης
"ΑΝΑ.Σ.Α."


Viewing all 11690 articles
Browse latest View live